NHTV Breda ontvangt internationale erkenning voor fietssimulator

NHTV Breda ontvangt internationale erkenning voor fietssimulator

De Virtual Reality fietssimulator (Cyclespex), ontwikkeld door NHTV Breda, is één van de winnaars van de ‘European Transport Innovation Challenge 2017’ op het Congres voor Intelligente Transport Systemen (ITS) in Straatsburg. De ontvangen award is een beloning voor de unieke samenwerking tussen NHTV en de provincie Noord-Brabant.

De provincie Noord-Brabant heeft zich ten doel gesteld om in 2020 de slimste fietsprovincie van Nederland te worden. Een van de speerpunten in dit beleid is de aanleg van snelfietsroutes om het gebruik van de fiets in het dagelijkse woon-werkverkeer te stimuleren. Door de Brabantse burger direct te betrekken bij de ideeën over de vormgeving en leesbaarheid van de snelfietsroutes, hoopt de regio een fietsvriendelijker beleid te kunnen vormgeven. Om dit doel te bereiken heeft de provincie samenwerking gezocht met de Academie voor stedenbouw, logistiek en mobiliteit van NHTV Breda, de gemeente Tilburg en TU/E. Vanuit het lectoraat Urban Intelligence van NHTV is een Virtual Reality fietssimulator ontwikkeld, waarbij het meten van de interactie en beleving tussen de fietser en de omgeving centraal staat.

De fietssimulator (Cyclespex – Cycle and SPatial context EXperience simulator), werkt door middel van Virtual Reality waarbij variaties in verschillende omgevingen worden gesimuleerd en de fietsbeleving wordt gemeten. Het eerste model van de fietssimulator is in 2015 geïntroduceerd en de afgelopen periode verder doorontwikkeld, waarbij in samenwerking met de Universiteit Utrecht de meetmethodiek is geoptimaliseerd. In 2017 wordt de fietssimulator in Europees verband toegepast, waarbij innovaties rondom snelfietsroutes centraal staat. De uitkomsten uit dit project worden direct gebruik in het fietsmobiliteitsbeleid van de provincie Noord-Brabant en haar regionale partners.

Dat de fietssimulator een succes is, blijkt ook uit de nationale en internationale interesse die wordt getoond; op het jaarlijkse congres Velo-City werden veel vragen gesteld en ook de Duitse Minister van Verkeer, de heer W. Hermann, heeft zich tijdens een delegatiereis naar Nederland uitgebreid laten voorlichten over de simulator en het fietsonderzoek van NHTV.

  • NHTV scoort met fietssimulator.

Een reactie plaatsen

css.php