Nieuw TTO-taxibeleid in Eindhoven

Nieuw TTO-taxibeleid in Eindhoven

Sinds vrijdag 1 september geldt er nieuw taxibeleid in Eindhoven.  Op de Eindhovense taxistandplaatsen mogen alleen nog Toegelaten Taxi Organisaties (TTO) staan. Deze taxiorganisaties zijn te herkennen aan het daklicht. Op deze manier wil Eindhoven zorgen voor veilig, betrouwbaar en betaalbaar taxivervoer en moeten misstanden zoals weigeren van korte ritten, oneerlijke prijzen en dure omwegen worden voorkomen.

Om de kwaliteit van het taxivervoer in de stad te verbeteren heeft de gemeente in samenspraak met de taxibranche gekozen voor het systeem van Toegelaten Taxi Organisaties (TTO). In een TTO zijn minimaal 15 chauffeurs verenigd. Deze chauffeurs hebben het Eindhovens Taxicertificaat van de SEK (Stichting Eindhovense Kwaliteitstaxi) gehaald. De chauffeurs voldoen aan de vastgestelde kwaliteitseisen. Chauffeurs van deze TTO’s zijn per 1 september de enige taxi’s die nog op een standplaats mogen staan of passagiers mogen oppikken zonder afspraak (per telefoon of app).

Inmiddels hebben twee TTO’s een vergunning gekregen. Dat zijn Stichting Taxi EHV en Taxi Brainport, met gezamenlijk 36 chauffeurs. De gemeente Eindhoven verwacht binnenkort meer -reeds aangevraagde- vergunningen te kunnen verstrekken.

Het voordeel voor de klanten van de taxi’s is dat ze verzekerd zijn van een chauffeur die Eindhoven kent en de meest efficiënte route rijdt, een eerlijke prijs en geen bijkomende kosten (bijvoorbeeld geen ‘koffergeld’) en een vrije taxikeuze (niet verplicht de voorste taxi nemen).

Klanten die toch niet tevreden zijn kunnen een klacht indienen via www.taxiklacht.nl. Alle taxi’s op standplaatsen zijn hierbij aangesloten. Vanaf 2026 zijn bovendien alle taxi’s op de standplaatsen emissievrij.

Stadstoezicht gaat toezien op de naleving van het taxibeleid. In eerste instantie zullen toezichthouders de taxi’s die niet op de standplaats mogen staan waarschuwen en wegsturen, later ook bekeuren. Deze afspraken zijn in afstemming met de politie tot stand gekomen.

  • Sinds 1 september mogen alleen TTO’s op de taxistandplaatsen in Eindhoven.

Een reactie plaatsen

css.php