Nieuwe Alstom-Intercity NS maakt testritten

Nieuwe Alstom-Intercity NS maakt testritten

De eerste van de 79 nieuwe Intercity-treinen die momenteel door Alstom voor de NS worden gebouwd, heeft de fabriek in Polen verlaten. De trein is bedoeld om te testen, eerst in Duitsland, vervolgens in Tsjechië.

De trein is nog lang niet af, zo ontbreken de stoelen nog en zijn de treinstellen nog grotendeels zwartgekleurd. Alleen de neus en de deuren van de testtrein zijn al NS-geel. De rest van het typische NS-geel en -blauw wordt pas later op de rijtuigen aangebracht, aldus NS.

De trein gaat eerst een tijdje ‘op avontuur’, zoals NS dat omschrijft. Eerst worden in het Duitse Salzgitter tests gedaan door de Franse fabrikant, vervolgens gaat de trein naar Velim in Tsjechië. Daar is een testcircuit, waar de trein voor het eerst zelfstandig zal rijden.

Voor de trein naar Nederland komt, gaat die naar Wenen, voor testen in de klimaatkamer. Al die testen duren bij elkaar opgeteld ongeveer een jaar. Daarna volgt een jaar testen in Nederland, om te kijken of de trein überhaupt op het Nederlandse spoor toegelaten mag worden.

Als alles volgens planning gaat, is de trein in 2021 klaar om gebruikt te worden. De treinen kunnen ook over de hogesnelheidslijn rijden, een groot voordeel ten opzichte van de huidige intercity’s. Als alle bestelde treinen op het spoor rijden, levert dat 25.000 extra zitplaatsen op.

  • De nieuwe NS-Intercity is gestart met testritten.

Een reactie plaatsen

css.php