Nieuwe kijk op mobiliteit via spel – ‘Mobility: A serious game’

Nieuwe kijk op mobiliteit via spel – ‘Mobility: A serious game’

Samen met 5 partners (VUB, Inland Navigation Europe, Durabrik, Fockedey, Netwerk Duurzame Mobiliteit) organiseerde de Colruyt Group – in aanwezigheid van Pascal Smet (Brussels minister van Openbare Werken en Mobiliteit) – vorige week woensdag een mobiliteitscongres.

Doel was om verschillende spelers uit de samenleving op een zinvolle manier samen te brengen en samen te laten nadenken over mobiliteitsvraagstukken. Dit gebeurde onder andere via het spelen van een gloednieuw en bijzonder spel “Mobility: a serious game”, dat door de verschillende initiatiefnemers ontwikkeld werd en dat aanzet tot een breder draagvlak voor, en verandering naar, een meer duurzame mobiliteit. Want het mobiliteitsvraagstuk kan enkel maar aangepakt worden als de handen in elkaar geslagen worden – en een spel kan daarbij helpen.

In het voorjaar van 2016 kwamen 6 geëngageerde burgers (Professor Cathy Macharis van de VUB, Karin De Schepper van Inland Navigation Europe & Clean Air Bxl, Steven Vanden Brande van Durabrik, Guibert Boone van Fockedey, Miguel Vertriest van Netwerk Duurzame Mobiliteit en Koen De Maesschalck van Colruyt Group) samen om als visiegroep “iets” te doen rond het mobiliteitsvraagstuk en na te denken over de verandering naar een meer duurzamere mobiliteit.

Koen De Maesschalck, Divisiemanager Corporate Affairs bij Colruyt Group, verduidelijkt: “Er staan veel heikele punten op de mobiliteitsagenda: van de nood naar een betere infrastructuur van de wegen, over problematieken zoals nachtleveringen en uiteindelijk het vraagstuk van hoe we kunnen evolueren naar een meer duurzame mobiliteit. We kunnen dit niet alleen oplossen en wilden krachten bundelen: dit verhaal in co-creatie met anderen aanpakken, weg van die afwachtende houding die vandaag vaak nog heerst rond mobiliteit”.

Onder begeleiding van Sandra Schruijer, prof. Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht kwam de groep tot de conclusie dat via een spel mogelijks verlichting kon gebracht worden in onze mobiliteitsknoop. Geïnspireerd door het werk van Laurent Bontoux van JRC (Europese Commissie) maakte de visiegroep een mobiliteitsspel (een ‘scenario game’), dat werd voorgesteld tijdens het congres “Connecting the Dots”.

Het doel van het spel is om al spelenderwijs verschillende standpunten te overbruggen zodat de diverse actoren elkaar vinden in oplossingen voor de mobiliteitsproblematiek. Daarnaast stimuleert het spel ook de creativiteit zodat het wellicht ook nieuwe ideeën en mogelijkheden aan de oppervlakte kan brengen. “Een unieke manier om het mobiliteitsverhaal te bekijken”, zo vindt Cathy Macharis van VUB. “Doordat je met verschillende partijen het spel speelt, krijg je echt een kruisbestuiving en kan je je makkelijker in de rol van een ander verplaatsen , zo diens situatie begrijpen en eventueel tot oplossingen komen”.

Het spel kan aangekocht worden via The Shift in Brussel (25 euro), en zal ook te downloaden zijn op hun website.

Het doel van het congres was ‘verbinden’: het bewust verbinden van actoren of zorgen dat er een connectie kan ontstaan, zodat er nieuwe of vernieuwde impulsen worden gegeven aan het mobiliteitsdebat. Na een keynote van CEO Jef Colruyt en Professor Mobiliteit Cathy Macharis (VUB), werd het spel de eerste verbindende factor. Na het spel kwamen verschillende business-pitches rond mobiliteit aan bod en werd ook gekeken of het spel zelf nieuwe ideeën heeft opgewekt waar omheen kan worden samengewerkt.

Meer informatie over “Mobility: a serious game”: Een filmpje met meer achtergrond over het spel en de bedenkers van het spel is hier te vinden : https://www.facebook.com/VUB.MOBI/ . Er zijn 4 werelden waarin je het spel kan spelen. Ze geven een mogelijke context waarbinnen je acties onderneemt:

  • Harmonia, focus op ik-welzijn: Een wereld in harmonie tussen natuur, individu en welzijn. Kleinschalig en lokaal gericht streven naar persoonlijk geluk staat centraal.
  • Symfonia, focus op collectief-welzijn: Hier staat het collectief welzijn centraal en het individu ervaart de meerwaarde van het collectieve systeem.
  • Silicon Europe, focus op ik-welvaart: Collectieve welvaartsgroei door sterke individuele prestaties is het leitmotiv. Er is een hoge concurrentie en competentie.

Communopolis, focus op collectief-welvaart: Een sterk collectief gezag draagt bij tot welvaart voor velen. Het individu is ondergeschikt.

  • De initiatiefnemers: Professor Cathy Macharis van de VUB, Karin De Schepper van Inland Navigation Europe & Clean Air Bxl, Steven Vanden Brande van Durabrik, Guibert Boone van Fockedey, Miguel Vertriest van Netwerk Duurzame Mobiliteit en Koen De Maesschalck van Colruyt Group.

Een reactie plaatsen

css.php