Noord-Holland test communicerende auto’s op eerste slimme weg

Noord-Holland test communicerende auto’s op eerste slimme weg

Auto’s die met elkaar én met de verkeerslichten kunnen communiceren reden vorige week over de eerste slimme weg van Nederland, de N205 in de provincie Noord-Holland. Voor het eerst reden in Nederland zeven auto’s met een speciale cruise control  tussen het normale verkeer. Van 3 tot en met 7 september zijn testritten gemaakt. De provincie will onderzoeken wat de effecten zijn op de verkeersveiligheid en doorstroming.

De auto’s staan met elkaar in verbinding, houden automatisch afstand van elkaar, waardoor ze als een ‘treintje’ bij elkaar blijven en weten wanneer hun voorganger optrekt of afremt. Met de speciale cruise control reageert de auto veel sneller op zijn voorganger dan bestuurders dat zelf kunnen. Dat systeem heet coöperatieve adaptieve cruise control (CACC).

Op de N205 zijn alle verkeerslichten al eerder dit jaar intelligent gemaakt. Intelligente verkeerslichten kunnen aankomend verkeer ‘herkennen’, anticiperen op actuele verkeersdrukte en communiceren met het verkeer. De verkeerslichten communiceren dus ook met het treintje van auto’s. De auto’s ontvangen de tijd tot groen en de tijd tot rood en sturen zelf ook berichten naar het verkeerslicht. Het verkeerslicht herkent het treintje en blijft indien mogelijk langer groen, waardoor alle zeven auto’s door kunnen rijden.

“Het verwachte voordeel van deze speciale cruise control is dat wegen efficiënter gebruikt kunnen worden. Er kunnen meer auto’s op een stuk weg rijden én er kunnen meer auto’s door het groene licht rijden.” zegt gedeputeerde mobiliteit Elisabeth Post van de provincie Noord-Holland. De ontwikkelingen in de technologie gaan razendsnel en autofabrikanten implementeren steeds nieuwe systemen in auto’s. Post: ”De provincie will graag weten of dit nieuwe systeem bij kan dragen aan de verkeers- veiligheid en onderzoekt het effect van de doorstroming. Niet alleen voor de auto’s met het systeem en onze provinciale wegen, maar juist ook voor het overige verkeer.”

Na de praktijktest op de N205 tussen het normale verkeer voeren TNO en TU Delft in opdracht van de provincie aanvullend een simulatiestudie uit voor meerdere wegen. De conclusies hieruit worden vertaald naar het wegennet van de provincie, waardoor de effecten van CACC inzichtelijk worden. De resultaten van de studie worden verwacht in november.

Smart mobility, dat is steeds slimmer reizen in Noord-Holland. De provincie zorgt ervoor dat haar wegen en vaarwegen zo optimaal mogelijk gebruikt kunnen worden, zodat het verkeer goed en veilig door kan rijden of varen. Om ook in de toekomst bereikbaar en leefbaar the blijven zorgt de provincie ervoor dat al het verkeer met elkaar en met de wegen en verkeerslichten kan communiceren. Zo bereidt de provincie zich voor op een toekomst waarin auto’s en schepen steeds meer taken over gaan nemen en zelf gaan rijden of varen.

  • Noord-Holland test communicerende auto’s op eerste slimme weg.

 

Een reactie plaatsen

css.php