Onbeveiligde overwegen moeten echt weg

Onbeveiligde overwegen moeten echt weg

Jaarlijks komen er gemiddeld elf mensen om bij ongelukken bij spoorwegovergangen. Volgens Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, is dit onacceptabel. “Wij vinden dat, voor iets wat vermijdbaar is, veel te hoog.”

De raad schrijft in het gisteren, donderdag, gepresenteerde rapport dat het ministerie binnen een half jaar met overkoepelend beleid moet komen. Daarmee moet het aantal dodelijke slachtoffers binnen tien jaar zijn gehalveerd. Het kabinet heeft al eerder beloofd 50 miljoen euro vrij te maken.

Joustra vindt dat een goed begin maar zou liever zien dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met structurele oplossingen komt. Zo zou er wettelijk moeten worden vastgelegd wie welke verantwoordelijkheid en kosten draagt voor overwegveiligheid. “Tussen 2000 en 2012 is het aantal dodelijke slachtoffers bij dit soort ongelukken geweldig afgenomen”, legt Joustra uit. Volgens de voorzitter kwam dit door helder geformuleerde doelstellingen en goed uitgewerkt beleid. Sinds 2012 mist er een duidelijke vervolgdoelstelling en blijft het aantal jaarlijkse dodelijke slachtoffers op elf hangen.

  • ‘Onbeveiligde overwegen moeten echt weg’ vindt de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Een reactie plaatsen

css.php