Politie let vanuit touringcar op mobiel achter stuur

Politie let vanuit touringcar op mobiel achter stuur

‘Politiespotters’ letten vanuit een touringcar op vrachtautochauffeurs en anderen die hun smartphone gebruiken achter het stuur, ontdekte de NOS. Het hoogteverschil laat de spotters toe ook goed in de cabine van de vrachtwagens te kijken.

De politie Oost-Nederland reed de afgelopen dagen rond in een touringcar. In de bus zitten aan beide kanten spotters, zij houden nauwlettend in de gaten of iemand een telefoon in de hand heeft. Als dat zo is, wordt het kenteken meteen aan een volgauto doorgegeven. Ook wordt gezegd of de bestuurder met zijn linker- of rechterhand de met de telefoon bezig was.

De volgauto zet vervolgens de bestuurder aan de kant en deelt een boete van 230 (+ 9 euro administratiekosten) uit. “Doordat je in een bus hoger zit, kunnen ook vrachtwagenchauffeurs betrapt worden”, vertelt projectleider Raimonde Elsendoorn de NOS. “Zij denken misschien dat we ze niet zien, maar dat is dus niet zo.”

Het is niet voor het eerst dat de politie met de bus op pad gaat. De vorige keer duurde de actie drie dagen en werden er ruim 700 boetes uitgedeeld. “We weten dat veel mensen met hun telefoon bezig zijn, maar we schrikken iedere keer toch weer van de aantallen”, zegt Elsendoorn. Zij pleit er dan ook voor dat er een andere manier van straffen komt. “Er zou een soort puntensysteem moeten komen, zodat de boete hoger wordt als mensen vaker betrapt worden. We hebben bij zo’n buscontrole een bestuurder gehad die twee keer binnen een half uur de fout in ging.”

  • Politie let vanuit touringcar op mobiel achter stuur

Een reactie plaatsen

css.php