Premiëre op InnoTrans: Siemens Mobility stelt eerste autonome tram  ter wereld voor

Premiëre op InnoTrans: Siemens Mobility stelt eerste autonome tram ter wereld voor

Siemens Mobility en ViP Verkehrsbetrieb Potsdam GmbH stellen samen Op InnoTrans in Berlijn hun onderzoeksproject rond de eerste autonome tram ter wereld voor. Op een traject van zes kilometer van het tramnet in Potsdam, zal Siemens Mobility van 18 tot 21 september een demonstratie geven van een testtram die autonoom door het gewone verkeer rijdt.

ViP heeft voor het project een Combino-tram van Siemens ter beschikking gesteld. Dit experimentele voertuig is uitgerust met meerdere lidar-, radar- en camerasensoren. Deze ‘digitale ogen’ brengende tram en zijn verkeersomgeving in kaart. Tegelijkertijd fungeren complexe algoritmes als ‘hersenen’. Zij  interpreteren en evalueren gegevens uit de actuele situatie, maken een prognose van het verdere verloop van de situatie, met een gepaste reactie van de tram tot gevolg.

Dankzij zijn artificiële intelligentie reageert de tram op tramspoorsignalen, stopt hij aan tramhaltes en reageert hij autonoom op risico’s zoals overstekende voetgangers of andere voertuigen. Siemens Mobility is het eerste bedrijf dat een autonome tram voor onderzoeks- en ontwikkelings doeleinden lanceert.

“Deze wereldpremière laat zien hoe wij actief vormgeven aan de mobiliteit van de toekomst. Onze autonome tram heeft fundamentele taken in reële verkeerssituaties al in deze fase van de ontwikkeling onder de knie. Dankzij het ‘Siemens Tram Assistant’-waarschuwingssysteem voor botsingen, dat onder andere wordt gebruikt in onze Avenio M-tram in Ulm, is de tram nu al klaar om in productie te gaan. Dit vormt een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van autonoom rijden. Door tramstellen en infrastructuur intelligent te maken, kunnen we beschikbaarheid garanderen en de veiligheid van zowel korte- als langeafstandsritten verhogen,” zegt Sabrina Soussan, CEO van Siemens Mobility.

De experimentele tram die gebruikt wordt om het autonoom rijden op de wereldpremière te demonstreren, is niet ontworpen voor commercieel gebruik. Het huidige project heeft tot doel om de technologische uitdagingen van het autonoom rijden in werkelijke omstandigheden eerst the identificeren en vervolgens oplossingen te ontwikkelen en te testen. Er zijn met ViP gesprekken gaande over een voortzetting van de samenwerking.

  • Premiëre op InnoTrans: Siemens Mobility stelt eerste autonome tram ter wereld voor.

Een reactie plaatsen

css.php