Primeur in België: grote controle op lowcost-langeafstandsbussen in Antwerpen

Primeur in België: grote controle op lowcost-langeafstandsbussen in Antwerpen

Tijdens een controleactie van de federale en Antwerpse politie zijn vorige week vrijdag negen internationale lowcost-langeafstandsbussen aan de kant gezet. Meer dan honderd politiemensen namen aan de actie deel, en controleerden de bussen onder andere op criminelen en terroristen. De opzet van de actie was – aldus De Morgen – om een beeld te krijgen van het publiek dat Europa doorkruist met dergelijke bussen. Bij de controles werden onder andere drugs en verboden wapens ontdekt. Eén buschauffeur bleek onder de invloed van drugs.

De politie, douane en de dienst Vreemdelingenzaken controleerden alle chauffeurs, passagiers en bagage. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hoopt op die manier in kaart te kunnen brengen wie vanuit het buitenland met zo’n goedkope bus door ons land reist. Er werden bussen van vijf Europese lowcostmaatschappijen gecontroleerd. De federale politie zette een helikopter in om de bussen in de gaten te houden op de Antwerpse stopplaatsen. De gemotoriseerde politie werd nadien op de hoogte gebracht en onderschepte de bussen op de snelweg. Ook de rij- en rusttijden werden gecontroleerd.

“Uit het verleden blijkt dat allerlei criminele organisaties zulke bussen gebruiken”, vertelde minister Jambon aan Het Laatste Nieuws. “Zonder enige identiteitscontrole en voor slechts een handvol euro’s kan je zo Europa doorkruisen. Drugs- en mensenhandel gebeurt langs deze weg. Inbrekersbendes brengen op deze manier hun buit naar Oost-Europa en jammer genoeg zaten er ook al terroristen op dit soort bussen.” Onder andere Mehdi Nemmouche, die de aanslag pleegde op het Joods Museum in Brussel, reisde met een lowcostbus. Anis Amri, die met een vrachtwagen op de kerstmarkt in Berlijn inreed, deed hetzelfde om te ontkomen.

Om 20 uur maakte het Antwerpse parket vrijdag de resultaten bekend van de eerste actie. “In totaal werden negen bussen met 243 inzittenden gecontroleerd”, vertelt parketwoordvoerster Stephanie Chomé. “Van de 199 drugsswaps waren er 25 positief. Dat gebeurt al bij minimale drugssporen. Diepgaander onderzoek wees uit dat er bij 7 van hen meer aan de hand was. Bovendien zijn er ook 6 processen-verbaal opgesteld voor drugsbezit, zowel hard- als softdrugs.” Het meest opmerkelijke resultaat kwam van een van de buschauffeurs. “Een van de chauffeurs zat onder invloed van drugs achter het stuur. Levensgevaarlijk, want hij vervoerde 30 passagiers. Zijn rijbewijs is onmiddellijk ingetrokken en daarna is de busmaatschappij verwittigd.”

  • Eerste grote controle op langeafstandsbussen in België.

Een reactie plaatsen

css.php