Publiek Vervoer zorgt voor combinatie Drents-Gronings OV én doelgroepenvervoer

Publiek Vervoer zorgt voor combinatie Drents-Gronings OV én doelgroepenvervoer

Het is gemeenten in Groningen en Drenthe en de provincies – onder leiding van OVBureau Groningen-Drenthe- gelukt samen alle soorten gesubsidieerd vervoer aan te besteden in één systeem: Publiek Vervoer, meldt het Dagblad van het Noorden.

Het gaat om Wmo-vervoer (vanaf april 2018), leerlingenvervoer (augustus 2018), Participatiewetvervoer, Hubtaxi’s (de nieuwe regiotaxi) en ondersteuning van buurtbussen en lokaal vervoer.

Het is landelijk de eerste keer dat een regio al die verschillende vormen samenvoegt. Volgens bestuursvoorzitter Frits Alberts van de nieuwe organisatie Publiek Vervoer -tevens wethouder in Borger-Odoorn- wordt het vervoer daar efficiënter van.

Taxi(busje)s mogen niet alleen ritten combineren, maar ook reizigers uit andere regio’s mee terugnemen. Gemeenten houden hun eigen regels en kunnen bijvoorbeeld zelf aangeven welke gebruikers altijd alleen moeten reizen. “Maar de vervoersmogelijkheden worden van Coevorden tot Appingedam hetzelfde,” meldt hij de krant.

Er komt volgens Alberts ook meer ruimte voor tussentijdse verbeteringen en taxibedrijven zullen minder snel wisselen. Met de aanbesteding is 35 miljoen euro per jaar gemoeid, om te beginnen voor circa 4,5 jaar. “Maar als het goed gaat, kunnen we dat verlengen. We willen in principe langer met elkaar in zee om meer rust en ruimte voor verbeteringen te creëren.”

Over de aanbesteding moesten 35 gemeenten en de provincies het eens worden. De dreiging met een kort geding door een van de huidige vervoerders (Bios Groep), maakte het in de zomer nog spannend. “We kwamen in tijdnood, maar uiteindelijk waren er genoeg biedingen om uit te kiezen”, aldus Alberts.

Connexxion Taxi Services is met drie van de zeven regio’s, waaronder Groningen, Assen en Oost-Groningen (onder de naam De Grooth vervoer) de grote winnaar. Andere regio’s gaan naar De Vier Gewesten (in Zuidwest-Drenthe met TCZ en in Zuidoost-Drenthe met Taxi Dorenbos), Taxi Nuis (Zuidwest-Groningen) en UVO (Noord-Groningen). Andere inschrijvers kunnen nog bezwaar maken tegen het besluit.

  • Publiek Vervoer combineert OV én doelgroepenvervoer in Groningen en Drenthe.

Een reactie plaatsen

css.php