(R.)E.T SciFi-tramrit langs Kunsthal

(R.)E.T SciFi-tramrit langs Kunsthal

Rotterdammers die nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’. Het is een initiatief van de Kunsthal Rotterdam in samenwerking met de RET ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Science Fiction: A Journey into the Unknown’.

“In de tentoonstelling ontdek je de voortdurende menselijke zoektocht naar het onbekende. Meer dan 850 unieke objecten – waaronder filmclips, video-installaties, zeldzame boeken en manuscripten en hedendaagse kunstwerken – laten de ongelooflijke verbeeldingskracht van de mens zien”, zegt Kunsthal directeur Emily Ansenk. “Ook vind je er fantastische kostuums, modellen en rekwisieten uit filmklassiekers als Star Wars, Star Trek en Godzilla. Door middel van deze speciale augmented reality installatie in een tram willen we Rotterdammers letterlijk een stap in het onbekende laten maken. Iedereen in de stad kan even met de fascinerende wereld van sciencefiction in aanraking komen.”

Samen met de RET is in één nacht de achterkant van een tram verbouwd. Maurice Unck, algemeen directeur van de RET en zelf groot sciencefiction liefhebber: “Nietsvermoedende passagiers denken dat ze door een normale achterruit kijken, maar in werkelijkheid is dit een scherm waarop buitenaardse beelden voorbijkomen. Ik vind het geweldig dat we op deze manier heel Rotterdam een onvergetelijke reis kunnen bieden en kijk uit naar de reacties van reizigers”. De Kunsthal en RET werkten eerder intensief samen rondom de tentoonstelling over Keith Haring, waarbij de herkenbare rennende en buitelende figuren van deze kunstenaar een spoor door de metrostations en stad trokken.

Voor de ontwikkeling van de bijzondere sciencefiction animaties – die de hele maand in verschillende tramlijnen opduiken – werkt de Kunsthal samen met &samhoud media, gespecialiseerd in technologie en creativiteit. Oprichter Jip Samhoud is blij met het resultaat. “Het was een behoorlijke uitdaging om de technologie in een rijdende tram werkend te krijgen, maar het resultaat is geweldig. Fantasie en werkelijkheid komen op magische wijze samen.”

De SciFi-tram rijdt onder nummer 2119 nog de hele maand rond met het speciale scherm. Wil je weten waar hij rijdt? Actuele reistijden zijn vindbaar via: https://ovzoeker.nl/voertuig/RET:2119

De tentoonstelling ‘Science Fiction: A Journey into the Unknown’ is t/m 30 juni 2019 te zien. In het weekend van 13 en 14 april is er een speciaal programma. Zo is erop zaterdag onder meer een lezing, live muziek en aandacht voor de eerste maanlanding die dit jaar precies 50 jaar geleden plaatsvond. Het publiek kan meedoen met workshops Comic illustreren en Ad Visser, presentator, artiest en sciencefiction schrijver, neemt je mee op een muzikale reis langs science fiction popmuziek.

Op zondag 14 april is het Kunsthal FAMILIEdag. Het HipHopHuis leert je bijvoorbeeld hoe je kunt dansen als een robot, je maakt je eigen ruimtepak en gaat als ruimtevaarder op tour.  Op zowel zaterdag als zondag kunnen bezoekers zich uitleven met sciencefiction ‘retro & classic’ videogames in de arcadehal. Kijk voor het programma op www.kunsthal.nl/scifiweekend

  • “Nietsvermoedende passagiers denken dat ze door een normale achterruit kijken, maar in werkelijkheid is dit een scherm waarop buitenaardse beelden voorbijkomen.” De RET zorgde in één nacht voor een nieuwe ‘achterruit’.

Een reactie plaatsen

css.php