Raad van State: Dalurenkaart NS – wel of geen discriminatie?

Raad van State: Dalurenkaart NS – wel of geen discriminatie?

Is het terecht dat de Nederlandse Spoorwegen (NS) korting in de daluren alleen mag geven aan treinreizigers die géén anonieme OV-chipkaart hebben? Of leidt dat tot discriminatie van reizigers die anoniem willen blijven, vraagt BNR Nieuwsradio zich af.

De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State buigt zich vandaag over deze kwestie. De zaak kwam aan het rollen toen de Arnhemmer Michiel Jonker de kwestie voorlegde aan de rechtbank van Gelderland. De NS geeft alleen maar dalurenkorting als iemand hiervoor een persoonlijk abonnement aan zijn chipkaart koppelt. Alle reizen worden dan geregistreerd. Jonker vind het discriminatie, omdat mensen die anoniem willen reizen dus meer moeten betalen. Voorheen konden reizigers voor de daluren nog een goedkoper los treinkaartje kopen, maar dat is in 2014 afgeschaft.

Volgens Jonker moet de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) toezien op de handelswijze van de NS en de privacy vooropstellen. In een eerdere uitspraak gaf de rechtbank hem deels gelijk: AP moest in ieder geval onderzoek doen naar de praktijk van de NS. Dat is inmiddels ook gebeurt, alleen AP wil hier verder niets over zeggen omdat de zaak nog onder de rechter ligt. Na de eerste uitspraak gingen zowel AP als Jonker in hoger beroep bij de Raad van Staten.

Lees verder:

https://www.bnr.nl/nieuws/mobiliteit/10328758/dalurenkorting-ns-discriminatie-of-niet?utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=bnr-middag&utm_medium=email&utm_content=20170903

  • Dalurenkaart NS – discriminatie van anonieme OV-chipkaarthouders?

Een reactie plaatsen

css.php