Reclamebord op station Amersfoort bespiedt reizigers via filmopnamen

Reclamebord op station Amersfoort bespiedt reizigers via filmopnamen

De reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV eist onmiddellijke stopzetting van het filmen van treinreizigers door camera’s op een reclamebord op het station van Amersfoort. De NS erkende vanmorgen dat dit filmen daadwerkelijk gebeurt.

Voor Beter OV is niet tegen het filmen van passagiers door beveiligingscamera’s. Deze beelden worden uitsluitend bekeken door daartoe bevoegde personen. Camerabeelden die zijn gemaakt vanaf een reclamebord kunnen echter worden gebruikt (en dus ook misbruikt) door niet-gescreende medewerkers van een reclamebureau. De reizigersorganisatie spreekt van een “ongekende privacyschending”.

Vanmorgen heeft Voor Beter OV onmiddellijke stopzetting van het filmen van reizigers verlangd. De reizigersclub schreef NS en ProRail onder meer: “Op station Amersfoort staat een reclamebord met daarin camera’s die reizigers observeren. Dat is inmiddels door de NS via Twitter ook erkend. Onze wens is kort maar krachtig. Dat die camera’s NU worden uitgezet, en worden verwijderd.”

NS erkende vanochtend –aldus Voor Beter OV – op Twitter dat er vanuit reclameborden passagiers worden gefilmd: “Met die camera’s kijken adverteerders of passanten de advertentie bekijken en hoe lang.”.

  • Een nieuwe trend? Reclameborden die reizigers bespieden?

Een reactie plaatsen

css.php