Regering-Macron wil SNCF aanpakken

Regering-Macron wil SNCF aanpakken

De Franse regering wil een eind maken aan contracten voor het leven bij spoorwegmaatschappij SNCF. Het is een van de meest ingrijpende en politiek gevoelige stappen van de regering-Macron om de Franse economie te moderniseren, aldus De Standaard.

SNCF heeft een schuld van zo’n 45 miljard euro. Premier Edouard Philippe heeft volgens persbureau Reuters gezegd dat de situatie onhoudbaar is geworden en hij komt komende maand met een gedetailleerd plan van aanpak. Bij SNCF werken 260.000 mensen en een groot deel van hen heeft een levenslang contract. Bovendien geldt bij het spoorbedrijf een riante pensioenregeling, die werknemers in sommige gevallen in staat stelt om te stoppen met werken als ze de vijftig nog maar een paar jaar gepasseerd zijn.

Verschillende Franse regeringen hebben de afgelopen decennia plannen aangekondigd om het mes te zetten in de comfortabele arbeidsomstandigheden bij SNCF, maar ze deinsden daar uiteindelijk steeds voor terug. In 1995 nam toenmalig premier Alain Juppé ontslag nadat zijn plan voor een nieuwe arbeidsstructuur bij SNCF stukgelopen was op wekenlange stakingen.

  • Regering Macron wil de Franse spoorwegen saneren.

Een reactie plaatsen

css.php