Reistrends 2019: de detourvakantie, groepsreizen of op microavontuur?

Reistrends 2019: de detourvakantie, groepsreizen of op microavontuur?

In 2019 gaan we op detourvakantie om de massa van internationale toeristen te ontlopen. Als alternatief voor highlights zoeken we ‘second best plekken’ die we wél voor onszelf hebben. Kamperen op de Waddeneilanden, een festival bezoeken of sterrenkijken vanuit je eigen tuin? Ook het microavontuur in eigen land om te ontsnappen uit de dagelijkse sleur wordt omarmd.

Een bijzondere reis zoals een safari met een groep vrienden, familie en zelfs onbekenden met dezelfde hobby groeit In populariteit, want in een bubbel met gelijkgestemden is een vakantie prettiger. Of toch een fix trip zoals een bootcampvakantie om daarna als herboren terug te komen.

Niet avontuurlijk ingesteld? De cocoonvakantie is er voor wie comfortabel en rustig wil cocoonen. Uit het doorlopende onderzoek van reistrendwatcher Tessa aan de Stegge blijkt dat we in 2019 vaker kiezen voor een bewuste invulling van onze vakantie. De positieve effecten van reizen op onze gezondheid en de impact van onze vakanties op het land waar we te gast zijn, worden steeds bekender.

Trendwatcher Tessa aan de Stegge denkt dat we op een kantelpunt komen waardoor ook voor vakanties bewustere keuzes worden gemaakt. “Vakantie is een beloning voor hard werken, het is begrijpelijk dat mensen dan minder bezig willen zijn met bewust consumeren. Maar vrijwel geen Nederlander wil een ‘over-tourist’ zijn omdat wij veel waarde hechten aan een vakantiebeleving die als een persoonlijke ervaring voelt. De wereldwijde toename van toeristen en de drukte die ermee gepaard gaat, zal er daarom voor zorgen dat we ook anders naar de invulling van onze reizen gaan kijken. Daarnaast groeit het aandeel Nederlanders dat op een manier wil leven en reizen die niet alleen prettig is voor hen, maar ook duurzaam is voor het land waar ze te gast zijn.”

Wetenschappers deelden inzichten over de gunstige invloed van vakantie op gezondheid en geest. Dematerialisering zorgt ervoor dat mensen steeds vaker voor reisbelevingen kiezen dan voor cadeaus, jubilea worden gevierd met een reis in gezelschap van vrienden of familie. De cijfers van zowel korte als lange vakanties stijgen elk jaar en dat zal in 2019 niet anders zijn.

Tegelijkertijd worden we ons bewuster van de keerzijde van de medaille. Het fenomeen ‘overtourism’ in steden als Barcelona werd zichtbaar. De beelden van het plasticprobleem op Bali en een Thais eiland dat de deuren sluit voor toeristen zodat de natuur zich kan herstellen. De overbelaste ezels op Santorini en de effecten van het goedbedoelde ‘voluntourism’, zoals vrijwilligerswerk in een weeshuis in Azië dat een commercieel karakter blijkt te hebben. Ook de ecologische impact van de CO2 uitstoot van met name vliegen staat ferm op de kaart. Wel of niet vliegen is in steeds meer huishoudens een keukentafelgesprek en treinmaatschappijen verkopen al meer kaartjes dan het jaar ervoor voor treinreizen naar Brussel, Parijs en Berlijn.

De reistrends voor 2019 zijn naast de ontwijkende ‘Detourvakantie’, en de ‘Doe goed, voel goed-reizen’, de ‘Fix-trip’ om als herboren terug te komen, het ‘Microavontuur’ en de ‘Cocoonvakantie’ óók het ‘Reizen in een groep.’ Daarover zegt Aan de Stegge: “Met gelijkgestemden een bijzondere reis maken zit in de lift volgens aan de Stegge. Groepen vrienden en (samengestelde) families besluiten steeds vaker om samen een reis te maken, een safari in bijvoorbeeld Tanzania is daarbij populair. Ook groeien groepsreizen voor singles, net als groepsreizen voor mensen met dezelfde interesses zoals yoga, koken, ondernemen, mountainbiken of wetenschappelijk onderzoek doen.” Daarop zullen zeker specialistische reisorganisaties en touringcarbedrijven in weten te springen.

  • Een van de reistrends voor 2019: ‘Reizen in een groep’. Groepen vrienden en (samengestelde) families besluiten steeds vaker om samen een reis te maken.

Een reactie plaatsen

css.php