Snorders overspoelen de Amsterdamse taximarkt

Snorders overspoelen de Amsterdamse taximarkt

Niet alleen taxichauffeurs klagen al maanden steen en been, ook Het Parool heeft ontdekt dat het aantal ‘snorders’, de illegale taxichauffeurs in Amsterdam, het laatste jaar hand over hand is toegenomen. Het zou gaan om ten minste 700 snorders. Controles helpen maar sporadisch, bevestigt ook de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Die inspectie, verantwoordelijk voor de controle op illegaal taxivervoer, bevestigde tegen de krant dat het erop lijkt dat het aantal snorders in Amsterdam de laatste maanden sterk is gestegen. Geen wonder. De toename wordt waarschijnlijk voor een deel veroorzaakt doordat op de luchthaven Schiphol de controle op illegale chauffeurs is verscherpt en deze daarom uitwijken naar de stad. ‘Het waterbedeffect’ noemen lokale specialisten dat.

De snorders zetten de toch al moeizame taximarkt van de stad verder onder druk. De bijna 6000 reguliere rijders klagen al maanden steen en been over de in hun ogen te strenge regels voor taxi’s en de ongebreidelde toestroom van taxichauffeurs naar Amsterdam. Volgens hen valt er door de komst van de snorders geen droog brood meer te verdienen omdat er met twee maten wordt gemeten.

Bas Vos van het Amsterdams Platform Kwaliteitstaxi (APK) stelt dat er met name sprake is van chauffeurs die bij Uber niet voldoende werk krijgen aangeboden en zich opstellen rond de officiële taxistandplaatsen. En die situatie loopt uit de hand. Vos: “Op uitgaansavonden zijn er rond Rembrandt- en Leidseplein vele tientallen mannen te vinden die illegaal ritjes aanbieden.”

De snorders zijn vrij goed georganiseerd: ze zitten allemaal in app-groepen die elkaar waarschuwen voor ILT- en gemeentelijke controleurs, die volgens de snorders ook gemakkelijk herkenbaar zijn. Hierdoor is het aanpakken van deze illegale chauffeurs een zeer moeizaam proces: zodra handhavers zich melden, verdwijnen de snorders als sneeuw voor de zon. ILT controleert in Amsterdam ongeveer tien keer per jaar op snorders. Voor meer acties heeft de ILT onvoldoende mankracht. Volgens de snorders (in Het Parool) stellen de controles niets voor en is het een kwestie van goed opletten.

  • Snorders verzieken de reguliere Amsterdamse taximarkt.

Een reactie plaatsen

css.php