Spanje: taxichauffeurs beëindigen staking – voor nu

Spanje: taxichauffeurs beëindigen staking – voor nu

De landelijke staking van Spaanse taxichauffeurs werd gisteren na een week (voorlopig) gestopt, meldt het Duitse Taxi Times. De regering heeft beloofd de wettelijke limiet voor huurauto’s met chauffeurs – waarmee Uber werkt – tot september te handhaven.

Inmiddels hebben de taxichauffeurs geblokkeerde wegen in Barcelona en Madrid opgeruimd en hun kampeerspullen verwijderd. Terwijl ze hun belofte aan de regering de staking te stoppen, nakwamen, kondigden de taxichauffeurs wel aan de staking te hervatten als er binnen de afgesproken termijn geen verbetering wordt bereikt. Het aantal huurauto’s in Spanje was net zo beperkt als het aantal taxi’s in Spanje. Volgens de nationale wetgeving mag er niet meer dan één concessie voor een huurauto met chauffeur op dertig taxi’s komen. Regionale autoriteiten bleken echter niet in staat of niet bereid om aan deze eis te voldoen.

Alleen al in Barcelona waren er 4.000 protesterende taxichauffeurs. Dit leidde tot aanzienlijke obstakels voor reizen, omdat ook luchthavens en treinstations werden getroffen. Toeristen werden door taxichauffeurs verwezen naar trein, metro en bus. In Madrid en Barcelona kwam in sommige delen van de stad het wegverkeer tot stilstand.

Uber-woordvoerders trachtten het protest als gewelddadig te bestempelen en klaagden over geweld tegen voertuigen en intimidatie van passagiers. Uber-voertuigen werden bespoten met verf of bekogeld met stenen. In Barcelona hadden Uber en Cabify hun activiteiten tijdelijk opgeschort. Hoewel de politie 60 aanklachten wegens geweld onderzoekt, waren volgens berichten in de media, de protesten grotendeels vreedzaam.

  • De stakende taxichauffeurs in Spanje hebben voorlopig hun acties opgeschort.

Een reactie plaatsen

css.php