Stel je voor dat ‘ie taxichauffeur wordt…

Stel je voor dat ‘ie taxichauffeur wordt…

Geen politicus, geen taxichauffeur, maar wel dierenverzorger en zéker ingenieur: dat raden we onze kinderen en vrienden aan als beroep. Een enquête van uitzendbureau Randstad bij 3.570 mensen in België zet ingenieur (opnieuw) neer als aantrekkelijkste beroep. Taxichauffeur staat helemaal onderaan de lijst.

De deelnemers kregen maar liefst 130 beroepen voorgeschoteld. De vraag: ‘Wat zou je wel of niet aan je kinderen of vrienden aanraden als beroep?’ Randstad ging ook na wat een beroep aantrekkelijk maakt: loon, de balans werk-privé, arbeidsomstandigheden, werkzekerheid en afwisseling.

Randstad voerde de studie een eerste keer uit in 2011. Ook toen kwam ingenieur er als aantrekkelijkste beroep uit. Tweeënzestig procent van de respondenten zou het aanraden. In de top vijf staan verder apotheker, arts, architect en software-ingenieur.

Taxichauffeur staat helemaal onderaan de rangschikking. Maar 11 procent van de ondervraagde Belgen zou het beroep aanbevelen aan kinderen of vrienden. Ook callcentermedewerker, portier, kelner en cipier worden als weinig aantrekkelijk beschouwd. Inpakker, de rode lantaarn in 2011, is nu het op zeven na minst aantrekkelijke beroep.

Jan Denys, arbeidsmarktspecialist bij Randstad, wijst er in De Standaard op dat veel ‘rijdende beroepen’ een negatief imago hebben. Naast taxichauffeur staan ook truckchauffeur, buschauffeur en heftruckbestuurder in de top tien van minst aantrekkelijk bevonden beroepen. Die beroepen scoren bovendien opvallend minder goed dan in 2011.

“Daar moet wel iets aan de hand zijn”, analyseert Denys. “Het is ons niet helemaal duidelijk wat precies. Bij taxichauffeur kan de komst van Uber een rol spelen. Mensen denken misschien dat taxichauffeurs hun job gaan verliezen of dat de voorwaarden minder goed worden. Ook de komst van zelfrijdende auto’s kan een rol spelen. En dan zijn er nog het fileprobleem en sociale dumping in het vrachtvervoer.”

  • Blijkbaar geen aantrekkelijke baan: taxichauffeur.

Een reactie plaatsen

css.php