Stijgend aantal verkeersdoden in 2016 schreeuwt om actie!

Stijgend aantal verkeersdoden in 2016 schreeuwt om actie!

In 2016 was er opnieuw een stijging van het aantal verkeersdoden. Werk aan de winkel dus! Veilig Verkeer Nederland (VVN) ziet te hoge snelheden, rijden onder invloed en het ongebreideld gebruik van de smartphone tijdens verkeersdeelname als grootste boosdoeners die, ondanks alle voorlichtingsactiviteiten en campagnes, nog steeds voor het leeuwendeel van de slachtoffers zorgen. Daarom is meer serieuze en structurele aandacht vanuit de overheid hard nodig. Het mede door VVN ondertekende Manifest Verkeersveiligheid laat daar geen misverstand over bestaan.

Felix Cohen, directeur Veilig Verkeer Nederland: “Ik ben niet verbaasd over deze nieuwe stijging. Zolang er niets gedaan wordt aan de oorzaken zal deze lijn doorzetten. Veilig Verkeer Nederland roept de nieuwe regering op om mee te doen met de acties die in het vorige week gepresenteerde manifest staan om deze trend te doorbreken. Dit helpt bij het aanpassen van de sociale norm. Het moet heel normaal worden dat je niet reageert op oproepen en berichtjes vanuit de auto. Zoals het nu ook heel normaal is dat je een autogordel draagt en geen alcohol gebruikt als je nog de weg op moet.”

Campagnes, apps, handhaving en wetten dragen allemaal bij aan een cultuurverandering. Veilig Verkeer Nederland wil de burger meegeven dat ook zijzelf kunnen zorgen voor meer verkeersveiligheid. Cohen: “Als je geappt of gebeld wordt door iemand die in de auto zit, geef aan dat het kan wachten. Onderweg wordt vooral gecommuniceerd met gezinsleden en vrienden, dus mensen die je na aan het hart staan. Je wilt toch dat die veilig thuiskomen! Als je echt belangrijk bent wachten ze wel.”

  • Niet appen of bellen achter het stuur.

Een reactie plaatsen

css.php