‘Stint-verbod niet noodzakelijk’ aldus advocaat Kinderstraatje in kort geding

‘Stint-verbod niet noodzakelijk’ aldus advocaat Kinderstraatje in kort geding

Volgens de advocaat van de eigenaar van kinderopvang Het Kinderstraatje – Michelle van Zundert – ontbrak de noodzaak voor een verbod op de stint op de openbare weg zoals uitgevaardigd door minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Dat stelde hij donderdag tijdens het kort geding dat was aangespannen door Van Zundert.

Door het verbod voor onbepaalde tijd – begin oktober – is het voor haar nu lastig om kinderen van en naar school te brengen.

De minister deed dit nadat uit onderzoek naar aanleiding van het ongeval met een stint in Oss was gebleken dat het voertuig onveilig kan zijn.

Tijdens het ongeluk zaten er vijf kinderen in de elektrische bolderkar. Vier van de kinderen kwamen om het leven. Een kind en de bestuurder van de stint raakten zwaargewond. Een medewerker van een kinderopvang in Oss bestuurde het voertuig.

Van Zundert vangt maximaal zes kinderen per dag op, van wie er drie naar de basisschool gaan. Haar raadsman zette tijdens de zitting uiteen dat het haar veel kost om vervangend vervoer voor de kinderen te regelen. “Ze maakt jaarlijks 4.000 kilometer met de stint. Ga maar eens uitrekenen wat het kost als je daarvoor telkens een taxi laat rijden”, aldus de advocaat in nu.nl. “Laatst heeft mijn cliënt de kinderen lopend naar school gebracht. Daar heeft ze toen een uur over gedaan”, aldus de raadsman. “De vraag is ook of de kinderen dat aankunnen.”

De advocaten van de minister zeiden dat Van Nieuwenhuizen de bevoegdheid heeft om voertuigen toe te laten op de openbare weg, maar dat niet wettelijk is vastgelegd dat de minister die toelating ook weer mag intrekken. “Maar als je een voertuig mag aannemen, dan mag intrekken en schorsing ook”, aldus een advocaat van de minister.

Maar die noodzaak ontbrak volgens de advocaat van Het Kinderstraatje. Volgens hem is de kans dat er een nieuw ongeluk gebeurt met zo’n elektrische bolderkar erg klein. “Als er vijf kinderen in een busje zitten dat in brand vliegt en de kinderen komen met de schrik vrij, dan ga je toch ook niet direct alle Mercedes-busjes verbieden?” De advocaten van minister Van Nieuwenhuizen stelden dat “een kans” voldoende was om de stint te verbieden.

Het onderzoek naar de veiligheid van de stint duurt nog tot zeker de jaarwisseling, vertelden de advocaten van het ministerie. Tot die tijd blijft de schorsing van de stint van kracht. De rechter doet op donderdag 1 november om 13.00 uur uitspraak in de rechtbank van Utrecht.

  • Was het verbod van de stint niet noodzakelijk?

Een reactie plaatsen

css.php