Taxi medaillons in New York gaan tussen $ 170.000 en $ 250.000 van de hand

Taxi medaillons in New York gaan tussen $ 170.000 en $ 250.000 van de hand

De omschakeling van taxi-medaillons van een begeerde vergunning naar een noodlijdende activa ging gisteren, donderdag, al een beetje sneller toen een hedgefonds $ 170.000 (€ 145.792) per stuk betaalde voor 131 medaillons op een veiling in Queens, New York. Het winnende bod was $ 22.270.000 (€ 19 miljoen). Een afzonderlijke groep van acht medaillons werd verkocht voor $ 2 miljoen, oftewel $ 250.000 (€ 213.000) per stuk.

Alle 139 van de metalen vergunningplaatjes waren ooit het eigendom van Evgeny “Gene” Freidman, een taxiondernemer die bekend staat als de ‘Taxi King’ en beroemd was omdat hij de waarde van zijn vergunningen in de hoogte joeg voordat de opkomst van Uber eind 2014 de medallion-waarden fiks deed dalen. Hoewel Freidman sinds 2015 in financiële problemen zit, heeft hij vorig jaar voor deze medaillons faillissements-bescherming aangevraagd maar verloor vervolgens de controle over deze vergunningen in januari dit jaar.

Ruim voordat de veilig werd gehouden, was er al een ‘stalking horse’-bod – een praktijk die wordt gebruikt om een ​​minimum in de markt te zetten voor de 131 medaillons. Het ging hier om een geheimzinnige bieder waarachter zich later het hedge fund Marblegate Asset Management verborg. Hetzelfde hedge fund dat in september vorig jaar 46 Freidman-medaillons kocht. Bij die veiling betaalde Marblegate $ 186.000 per stuk (€ 158.776).

Financiële beleggers die bieden op medaillons is een nieuw fenomeen in de taxibranche. Het lijkt er op dat zij ervan overtuigd zijn dat de waarde van de vergunningen de bodem heeft bereikt. De verwachting in de sector is dat het hedge fund de medaillons verhuurt aan chauffeurs, een praktijk die $ 1.000 tot $ 1.200 per maand kan opleveren – een jaarlijkse opbrengst van ongeveer 7% op de $ 182.000 die elk medaillon kost wanneer belastingen en vergoedingen zijn inbegrepen. Het is een belastingvrije aangifte omdat de koper de aankoopprijs van het medaillon over 15 jaar kan afschrijven, aldus Andrew Murstein, president van taxi-investeerder Medallion Financial.

De prijs van medaillons is een gevoelig onderwerp in de New Yorkse taxi-sector, die de waarde van de kleine metalen plaatjes met 80% heeft zien dalen sinds hun hoogtepunt rond de $ 1 miljoen vier jaar geleden. De snelle devaluatie was vooral rampzalig voor eigenaar-chauffeurs, van wie velen in een persoonlijk faillissement zijn gedwongen door geldschieters die weigerden leningen opnieuw te financieren. Twee medaillon-eigenaren behoren tot de vijf taxichauffeurs die de laatste maanden zelfmoord pleegden.

Experts uit de taxibranche hopen dat het tij tegen Uber en anderen zal keren. New York werkt aan regelgeving om de grpei van Uber, Lyft en anderen te beteugelen en het aantal auto’s te beperken. Vooral ook omdat beide sterk bijdragen aan de congestie op Manhattan. Daarbij komt nog dat, sinds de verschillende zelfmoorden dit jaar, er een sterke sympathie is voor de taxichauffeurs in de ‘yellow cabs’.

  • Taxi medaillons in New York gaan tussen $ 170.000 en $ 250.000 van de hand.

Een reactie plaatsen

css.php