Taxi Waaksma wint kort geding aanbesteding vervoer Noordoost-Friesland

Taxi Waaksma wint kort geding aanbesteding vervoer Noordoost-Friesland

Het Friese taxibedrijf Taxi Waaksma in Kootstertille heeft het kort geding over de aanbesteding van het taxivervoer in Noordoost-Friesland gewonnen.

De kortgedingrechter in Leeuwarden oordeelde vorige week dat de zes gemeenten die het WMO- en leerlingenvervoer gezamenlijk aanbesteden, de vier winnende partijen niet zonder meer mogen geloven. De bedrijven die als gezamenlijke winnaar uit de bus kwamen, beweerden dat zij niet onder de kostprijs zouden werken. De rechter stelde dat de gemeenten hiervoor bewijs hadden moeten eisen.

Volgens de Leeuwarder Courant, die de zaak van dichtbij heeft gevolgd, brak bij Taxi Waaksma direct na het nieuws over de uitspraak grote vreugde uit. Het personeel liep met tranen in de ogen. Waaksma’s advocaat, Han de Lange, zei dat de uitspraak ook landelijk voor effect zal zorgen. Minder begrip is er bij de vier winnaars, nu de hele aanbesteding overgedaan zal moeten worden. Hoe dat moet gebeuren is nog onduidelijk.

De samenwerkende gemeenten reageerden bij monde van de voorzitter van het Mobiliteitsbureau en verantwoordelijk wethouder, Pytsje de Graaf, gezamenlijk in een persverklaring: “De gemeenten in Noordoost Fryslân gaan het taxivervoer opnieuw aanbesteden. Dat is het gevolg van de uitspraak van de rechter in het kort geding over het taxivervoer in Noordoost Fryslân. We hebben de uitspraak bestudeerd. Wij volgen het vonnis van de rechter en zijn voornemens om het vervoer zo snel mogelijk opnieuw aan te besteden. Dat doen we omdat we de continuïteit van het vervoer in Noordoost Fryslân belangrijk vinden en we de reizigers niet in de kou willen laten staan.”

“We hebben voor de aanbesteding een aantal belangrijke uitgangspunten vastgesteld. Ruimte voor regionale vervoerders en werkgelegenheid, geen prijsvechters en hoge kwaliteit van vervoer. Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan door het in meerdere percelen op te delen of door een minimumtarief te noemen. Over dat laatste ging de rechtszaak. De rechter is van mening dat we een fout gemaakt hebben. Door een minimumtarief te benoemen wilden we voorkomen dat vervoerders voor te lage prijzen gingen inschrijven. Maar de rechter zegt dat we zo niet kunnen controleren of de bedrijven kostendekkend hebben ingeschreven.”

Hoe opnieuw gaat worden aanbesteed, is nog onduidelijk. Duidelijk is wel dat het vervoer niet op 1 augustus zal kunnen starten, zoals de bedoeling was.

“Wij onderzoeken wat wel haalbaar is en zoeken uiteraard een goede oplossing voor de reizigers vanaf die datum, want het belang van de reizigers staat voorop.”

Hoe verder? “Uiteindelijk gaat het om de toekomst van het vervoer in Noordoost Fryslân. Om de reizigers, om de werkgelegenheid, om de kwaliteit van het vervoer. En dan niet alleen over vandaag of morgen, maar over de lange termijn. We willen dat ook over 10 of 20 jaar mensen nog de vrijheid hebben om op hun bestemming te komen, ook als ze niet zelfstandig meer met het openbaar vervoer kunnen reizen. Daar blijven we het voor doen.”

  • Taxi Waaksma wint kort geding aanbesteding Noord-Oost Fryslân.

Een reactie plaatsen

css.php