Toch 3% meer loon voor taxichauffeurs na (korte) staking

Toch 3% meer loon voor taxichauffeurs na (korte) staking

Vakbonden FNV en CNV hebben vanmiddag een cao-akkoord bereikt met KNV Taxi. De werkgevers in de straattaxi, huisartsenpostvervoer, het leerlingen- en zorgvervoer zijn opvallend snel akkoord gegaan met de eis voor 3% meer loon.

Onderhandelaar Agostino di Giacomo Russo van CNV Vakmensen is tevreden: “Een mooi resultaat dat recht doet aan het vakmanschap van de taxichauffeur.”

Vanochtend werd voor het eerst in de afgelopen 25 jaar door taxichauffeurs gestaakt. Met succes, zo’n 100 chauffeurs verzamelden zich – zoals verwacht – in Heteren waar werkgevers ondermeer vergaderden over de vastgelopen cao-onderhandelingen. Na afloop van de actie resulteerde overleg tussen de vakbonden en KNV Taxi alsnog in een principeakkoord. De chauffeurs krijgen vanaf 1 januari 2018 3% meer loon. De cao geldt vanaf juli 2017 en loopt tot 31 december 2018. Er zijn geen nieuwe afspraken gemaakt over de werktijden. De afspraken hierover in de oude cao blijven in stand.

KNV-voorzitter Bertho Eckhardt: “Onze leden toonden begrip voor de wensen van de werknemers, maar hadden natuurlijk ook hun eigen wensen. Uiteindelijk hebben we een net principeakkoord met FNV en CNV kunnen bereiken.” De KNV-leden gingen vandaag akkoord met het voorstel, FNV en CNV zullen het resultaat binnenkort met een positief advies aan hun leden voorleggen.

Vakbonden en werkgevers voelen zich samen verantwoordelijkheid voor de meer dan 100.000 cliënten die dagelijks afhankelijk zijn van taxi-zorgvervoer en de tienduizenden andere reizigers die daar bovenop de taxi gebruiken voor werk of privé. Zo hebben ze samen begin dit jaar de Stichting Aanbestedingsinstituut Mobiliteit gelanceerd. Het AIM adviseert opdrachtgevers, met name gemeenten, provincies en zorgverzekeraars, over de vervoersbestekken die ze schrijven voor hun aanbestedingen. Het streven is passend zorgvervoer, waarvoor opdrachtgevers eerlijke prijzen hanteren, waardoor werkgevers en hun chauffeurs een normale boterham kunnen verdienen.

Vakbonden en werkgevers nemen samen de verantwoordelijkheid om de taxisector naar een hoger plan te tillen. Daarbij hoort een fatsoenlijke loonsverhoging. FNV-onderhandelaar Minke Jansma: “Samen met de werkgevers trekken we gezamenlijk op richting de opdrachtgevers in de sector. Zij moeten bij aanbestedingen eerlijke prijzen hanteren, waardoor ook werkgevers en taxichauffeurs een fatsoenlijke boterham kunnen verdienen.”

KNV Taxi en de bonden zijn tevreden. Het akkoord wordt komende weken met een positief advies voorgelegd aan de leden.

Eerder vandaag staakten taxichauffeurs in wat de NOS “een zeldzame staking” noemde. Het ging hier vooral om taxichauffeurs in het contractvervoer, niet in de straattaxisector. Zo’n honderd taxichauffeurs uit heel Nederland staakten vandaag met steun van de vakbonden FNV en CNV voor meer loon nadat het ultimatum van FNV en CNV vanochtend om 06.00 uur afliep. De werkgevers, verenigd in KNV Taxi, hadden niet gereageerd. Zij hielden vandaag een ledenvergadering in Heteren.

De werknemers voerden volgens de FNV “voor het eerst in 25 jaar” actie voor een nieuwe cao. “De loyaliteit naar klanten is groot”, zegt de vakbond, “daarom is het veelzeggend dat de werknemers in de branche nu wel in actie komen.” De actie was met honderd deelnemers bewust klein gehouden, zei FNV-bestuurder Minke Jansma in het NOS Radio 1 Journaal. “We willen het zorgvuldig doen. De bedrijven van wie de werknemers staken hebben we op tijd uitgebreid ingelicht over de actie om ongemakken te verkleinen.”

De actievoerders verzamelden zich – net als de KNV-leden – in Heteren. Daar hadden de stakers twee poorten neergezet bij de ingang van het pand. De vraag was welke de werkgevers zouden kiezen: boven de witte poort stond 0 procent loonsverhoging en op de blauwe poort stond 3 procent. “Een perfect moment om de werkgevers letterlijk kleur te laten bekennen”, aldus Jansma.

De taxichauffeurs eisten naast meer loon ook een limiet van het aantal werkonderbrekingen. Nu is het nog zo dat werknemers meerdere keren per dag onbetaald naar huis of naar de standplaats worden gestuurd. Volgens de vakbond wordt zo gesjoemeld met uren en moet dat veranderen.

• Vanuit Groningen op weg naar Heteren: de vakbonden slepen 3% loonsverhoging uit het vuur met een extreem korte staking. Foto FNV Taxi.

Een reactie plaatsen

css.php