Touringcars in België: 10 jaar voor 10 km/u. er bij

Touringcars in België: 10 jaar voor 10 km/u. er bij

Touringcars mogen vanaf 1 maart net zoals in de ons omringende landen tot 100 km/u rijden op auto(snel)wegen in plaats van de huidige 90 km/u. Ook mogen touringcars op autowegen opnieuw inhalen bij regenweer.

Touringcars mochten in België, sinds de invoering van de wegcode van 1 december 1975 maximaal 90 km/u rijden op de autowegen. In de ons omringende landen werd de maximumsnelheid bepaald op 100 km/u maar België volgde die redenering niet. Toen voormalig verkeersminister Renaat Landuyt touringcars vanaf 2008 gelijkschakelde met vrachtwagens en hen ook nog een inhaalverbod bij regenweer oplegde, startte de Belgische touringcarsector diverse campagnes voor afschaffing van dat inhaalverbod en een verhoging van de maximumsnelheid tot 100 km/u overeenkomstig een streven naar Europese eenvormigheid.

In Etienne Schouppe, die tussen maart 2008 en december 2011 staatssecretaris voor mobiliteit was, vonden zij alvast een bondgenoot. Op de FBAA-Lentereceptie van maart 2010 kondigde de staatssecretaris aan dat de 100 km/u zou worden ingevoerd en dat het inhaalverbod zou worden afgeschaft. De vreugde was evenwel van korte duur want in de daarop volgende weken viel de regering en werd die vanaf 26 april nog enkel belast met lopende zaken. Beide dossiers haalden de verdere afwikkeling niet en het lobby-werk kon opnieuw beginnen. In huidig federaal mobiliteitsminister François Bellot werd een nieuwe partner gevonden.

Na tien jaar wordt eindelijk resultaat geboekt. Vanaf 1 maart 2018 veranderen enkele belangrijke verkeersregels voor touringcars (bussen met enkel zitplaatsen voor passagiers) en autobussen (bussen met zit- en staanplaatsen voor passagiers). Voor touringcars wordt de maximumsnelheid op de snelweg opgetrokken tot 100 kilometer per uur en zowel voor autocars als -bussen vervalt het inhaalverbod bij regenweer. (Geert Van Lierde)

  • Touringcars in België mogen weer 100 km op autowegen.

Een reactie plaatsen

css.php