UBER CEO Travis Kalanick zet stap terug

UBER CEO Travis Kalanick zet stap terug

Het zat al enkele dagen in het geruchtencircuit, nadat de door Travis Kalanick zelf ingestelde onderzoekscommissie naar allerlei misstanden binnen het bedrijf zondag al rapport had uitgebracht aan de voltallige raad van bestuur van Uber, maar inderdaad is CEO en oprichter Kalanick vanochtend voor onbepaalde tijd opgestapt. Niet alleen de schandalen binnen het bedrijf, maar ook het privé-leven van Uber-ceo Travis Kalanick (zijn moeder overleed onlangs bij een bootongeluk waarbij zijn vader gewond raakte) zetten de topman ertoe aan tijdelijk een stap opzij te zetten.

Het is al enige tijd crisis aan de top van Uber. Hoewel Uber – gewaardeerd op tussen de 60 en 70 miljard dollar – zonder problemen miljarden weet op te halen en feitelijk nog steeds geen winst maakt, blijft het intern rommelen. Afgelopen zondag al besprak de raad van bestuur of Kalanick niet beter enkele maanden verlof zou nemen. Vanochtend werd officieel meegedeeld dat Kalanick dus inderdaad een stap opzij zet, al blijkt dat voorlopig nog tijdelijk te zijn.

Een operationeel topman (COO) zal volgens Bloomberg sommige van Kalanicks taken overnemen. Het bedrijf is overigens al langer op zoek naar een kandidaat voor die functie. Vele media zijn er van overtuigd dat Kalanick uiteindelijk zelf de aanstichter is van de agressieve en schooljongensachtige macho-mentaliteit binnen Uber waarbij ondermeer (sexuele) intimidatie welig tiert. Ze verwachten ook dat het (tijdelijk) opstappen van de topman tot een zachtaardiger imago van het bedrijf zal leiden.

De stroom van schandalen zette Uber ertoe aan de bedrijfscultuur te laten doorlichten door twee advocatenkantoren. Voormalig openbaar aanklager Eric Holder Jr. leidde die operatie. ‘It’s ugly’, zo vertelde een betrokkene in Bloomberg over de bevindingen. Alle voorstellen om de situatie te verbeteren, werden zondag unaniem aangenomen door de raad van bestuur van Uber.

Maar de time-out van Kalanick – op zoek volgens eigen zeggen in een email aan alle Uber-medewerkers naar Kalanick 2.0 – zou geen deel uitmaken van de maatregelen, en zou zijn eigen keuze zijn. In diezelfde email zei Kalanick dat hij vooral aan zichzelf wil werken, en de tijd wil nemen om na te denken over het creëren van een ‘leiderschapsteam van wereldklasse’.

  • Uber-oprichter en CEO Travis Kalanick zet (even?) een stapje terug.

Een reactie plaatsen

css.php