Uber kiest Expedia-baas Dara Khosrowshahi als nieuwe CEO

Uber kiest Expedia-baas Dara Khosrowshahi als nieuwe CEO

Uber heeft Dara Khosrowshahi, directeur van reisbedrijf Expedia, gekozen als nieuwe baas. Daarmee eindigt een omstreden zoektocht van meer dan 60 dagen die te maken had met vele juridische ups en downs.

De aankondiging, die op zondag werd gedaan, komt terwijl Uber nog steeds strijdt tegen beschuldigingen van seksisme en racisme die leidden tot het vertrek van mede-oprichter en CEO Travis Kalanick.

Khosrowshahi, een 48-jarige Iraanse Amerikaan die Expedia 12 jaar leidde, was een verrassingsbenoeming waarmee de Expedia-chef Meg Whitman, de directeur van HP Enterprise, en Jeff Immelt, de voormalige CEO van General Electric, op het laatste rechte eind versloeg.

Eerder op zondag liet Immelt via Twitter weten dat hij “heeft besloten om niet een leidinggevende positie in Uber te vervullen”, terwijl hij “enorm respect” voor het bedrijf en zijn oprichters heeft. Immelt vertrok dit jaar als CEO van GE na het industriële conglomeraat 16 jaar te hebben geleid. De 61-jarige zei niet waarom hij vertrokken was, maar de New York Times meldde dat hij waarschijnlijk niet genoeg stemmen van de speciale Uber-commissie had gekregen om concurrerende kandidaten te verslaan.

De speciale commissie van acht leden die was ingesteld voor de opvolging van Uber’s CEO, kwam dit weekend bijeen om te beslissen over een nieuwe CEO. Op de shortlist van kandidaten stonden maar drie mensen – Whitman, Immelt en Khosrowshahi.

Whitman, 61, had al eerder gezegd dat ze van plan was bij HPE te blijven en beschreef speculatie over haar vertrek van de IT-dienstengroep als een “afleiding”. Ze tweette vorige week dan ook: “We hebben nog veel werk te doen bij HPE.”

Uber was op zoek naar een ervaren leidinggevende om het aan de top door het (gedwongen) vertrek van Kalanick ontstane vacuüm te vullen en om het vertrouwen in het bedrijf na maanden van chaos te herstellen.

Khosrowshahi zal de bedrijfscultuur van het bedrijf moeten hervormen na beschuldigingen van seksuele discriminatie en intimidatie, nieuwe managers moeten aanwerven, waaronder een chief financial officer en chief operating officer, en uiteenlopende juridische vraagstukken moeten aanpakken. Daaronder: een intellectueel eigendomsgeschil met Waymo, Google’s zelfrijdende auto-divisie.

Kalanick bezweek in juni onder de druk van beleggers, slechts een week nadat hij voor onbepaalde tijd verlof heeft genomen. Die vakantie “om zich te hervinden” (ondermeer na de dood van zijn moeder) was niet genoeg voor een groep ontevreden beleggers die meer dan een kwart van de aandelen van Uber bezit en ongeveer 40% van de stemmen heeft. Zij drongen met succes aan op het vertrek van de Uber-topman en blokkeerden zijn geplande terugkomst als lid van de raad van bestuur.

  • Ex-Expedia-CEO Dara Khosrowshahi wordt de nieuwe baas van Uber.

Een reactie plaatsen

css.php