Uber maakt verkeersstromen Amsterdam inzichtelijk

Uber maakt verkeersstromen Amsterdam inzichtelijk

Wat gebeurt er met het verkeer als er een weg is afgesloten? Met Movement, het dataproject van Uber, toont het bedrijf hoe het verkeer door Amsterdam stroomt. De data zijn vanaf vandaag voor gemeenten, onderzoekers en Uber-gebruikers beschikbaar.

Amsterdam is de derde Europese stad die aan Movement wordt toegevoegd, na Parijs en Londen.

Met het platform hoopt Uber dat er betere beslissingen worden gemaakt om steden in te delen, maar je kunt als individuele gebruiker ook kijken hoe lang het op een bepaalde dag duurt om van A naar B te komen.

Uber Movement toont reistijden tussen Amsterdamse wijken. De data is verzameld door de ruim 2500 Uber-chauffeurs die wekelijks in de stad rijden. Uber benadrukt dat alle data zijn geanonimiseerd en dat er geen individuele chauffeurs of passagiers mee kunnen worden gevolgd.

“Als techbedrijf kunnen we Amsterdam helpen om datagedreven beslissingen te maken ten gunste van de stad, het milieu en de Amsterdammers”, zegt Thijs Emondts, manager van Uber Nederland. En hoewel Movement volgens Uber geen commercieel doel heeft, is een goede band met de gemeente wel ‘mooi meegenomen’.

Je kunt met Movement bijvoorbeeld zien wat er met de verkeersstromen gebeurt zodra een weg wordt afgesloten. Toen een uitrit van de A10 was afgesloten nam de rittijd naar het zuiden van de stad tijdens piekuren met zo’n 169 procent toe. Maar je kunt ook zien hoe de verkeersstromen veranderen zodra er evenementen zijn, zoals een voetbalwedstrijd of de Pride.

Gemeenten, planologen en onderzoeksbureau’s zouden de data kunnen gebruiken bij het maken van infrastructurele beslissingen, stelt Uber. Ook is het mogelijk om de ruwe data – de informatie gaat terug tot januari 2016 – als csv-bestand te downloaden, in dat bestandsformaat kan iedereen ermee aan de slag. Daarmee wordt Uber een concurrent van TomTom, dat gemeenten ook helpt met vraagstukken over verkeersdrukte.

Lees meer bij RTLZ: https://www.rtlz.nl/tech/uber-maakt-verkeersstromen-amsterdam-inzichtelijk

  • Uber en Movement maken Amsterdamse verkeersstromen inzichtelijk.

Een reactie plaatsen

css.php