Uber schikt overtreding Wet Personenvervoer met betaling 2,3 miljoen

Uber schikt overtreding Wet Personenvervoer met betaling 2,3 miljoen

Uber Nederland heeft – aldus RTL-Z – met het Openbaar Ministerie geschikt voor een bedrag van 2,3 miljoen euro voor het overtreden van de Nederlandse Wet Personenvervoer met UberPop. Deze dienst was in 2014 en 2015 in Nederland beschikbaar, en maakte het voor iedereen met een eigen auto mogelijk om als Uber-chauffeur te werken zonder in het bezit te zijn van een taxivergunning. Dat is tegen de regels. De overtreding werd herhaalde malen geconstateerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Een taxivergunning, aldus het OM, is er voor de veiligheid van de klant. Chauffeurs krijgen een vergunning wanneer zij een erkende opleiding hebben gevolgd en een geneeskundige verklaring hebben overgelegd.

Zo’n vergunning stelt ook eisen aan de auto, zoals een boordcomputer om rij- en rusttijden van de chauffeurs te kunnen controleren. Het aanbieden van taxidiensten zonder vergunning werkt daarnaast concurrentievervalsend omdat bedrijven die wél een vergunning hebben hierin investeren.

Uber stopte met UberPop in november 2015 en zal zich, volgens het OM, nu en in de toekomst houden aan de Nederlandse wet. Onder andere het geld dat het bedrijf verdiende met UberPop – het ontving 20 procent van de UberPop-ritprijs als commissie – moet worden terugbetaald. De boete komt voor rekening van Uber en de drie rechtspersonen die erbij betrokken waren. De persoon verantwoordelijk voor het uitrollen van UberPop in Nederland heeft inmiddels al een werkstraf van 90 uur verricht.

Een woordvoerder van Uber laat weten dat “we de manier waarop wij werken wereldwijd veranderd hebben, waarbij integriteit voor ons centraal staat.” Sinds het stopzetten van de UberPop-dienst zegt het bedrijf alleen nog te werken met ‘professionele chauffeurs’.

  • Uber schikt overtreding Wet Personenvervoer (UberPop) met betaling 2,3 miljoen.

Een reactie plaatsen

css.php