Uber subsidieerde activiteiten buiten de VS in afgelopen vier jaar met $ 2,9 mrd.

Uber subsidieerde activiteiten buiten de VS in afgelopen vier jaar met $ 2,9 mrd.

In de afgelopen vier jaar zou Uber 2,9 miljard euro hebben bijgestort om de niet-Amerikaanse activiteiten van het bedrijf in de lucht te houden. Volgens het FD zou de buitenlandse expansie van Uber miljarden verslinden. Alleen vorig jaar ging het al om een ‘subsidie’ van bijna 860 miljoen euro. De omzet van Uber International is echter ook fors gestegen. Was in 2017 de omzet 3,4 miljard euro, dat is al tweeënhalf keer zoveel als in 2016. Uber International is de Nederlandse vennootschap waaronder alle niet-Amerikaanse activiteiten hangen. Wereldwijd werd een omzet van 6,5 miljard gedraaid. In Latijns-Amerika zou Uber het snelst groeien. In Europa, Afrika en het Midden-Oosten gaat de groei langzamer.

Vooral in Europese landen bestaat sterke oppositie tegen Uber – en niet alleen in de taxisector. Uber wil volgend jaar naar de beurs gaan, vertelde de vorig jaar aangetreden topman Dara Khosrowshahi eerder dit jaar. Hij had, na het aftreden van oprichter en CEO Kalanick, ook voor een interne schoonmaak binnen het bedrijf moeten zorgen, maar schandalen blijven het bedrijf plagen.

In de aanloop naar de beursnotering neemt het bedrijf afscheid van landen waarin het marktleiderschap te ver weg is of maakt het bedrijf deals met voormalige concurrenten, zoals met Didi en met Yandex Taxi. De overtuiging onder platformbedrijven zoals Uber is dat er in elk land slechts plaats is voor één of twee grote spelers, die winstgevend kunnen opereren. Bij de laatste kapitaalronde in mei dit jaar was Uber € 53,4 mrd. waard ($ 62 mrd.).

  • Uber subsidieerde de activiteiten buiten de VS de afgelopen vier jaar met $ 2,9 mrd.

Een reactie plaatsen

css.php