Uber wil in Pittsburgh weer aan de slag met zelfrijdende auto’s

Uber wil in Pittsburgh weer aan de slag met zelfrijdende auto’s

Uber wil acht maanden na het dodelijke ongeluk in Arizona waarbij een overstekende voetgangster werd gedood, weer gaan testen met zelfrijdende auto’s. Het bedrijf achter de taxi-app heeft daarvoor toestemming gevraagd aan de autoriteiten in de Amerikaanse staat Pennsylvania. En dat is opvallend omdat de afgelopen maanden druk werd gespeculeerd dat Uber deze tak juist wilde afstoten voorafgaand aan de beursgang die eind 2019 wordt verwacht.

Uber is ervan overtuigd dat het de technologie achter de auto’s genoeg heeft verbeterd om de experimenten nu te hervatten. Het bedrijf zette in maart een punt achter alle testen met zelfrijdende auto’s, nadat een van de voertuigen een voetgangster dodelijk aanreed in Tempe, Arizona. Onderzoek wees uit dat de auto de voetganger zes seconden voor de crash had opgemerkt, maar de noodrem pas vijf seconden later werd geactiveerd. De chauffeur die achter het stuur zat, was bezig met haar smartphone en merkte het slachtoffer pas op toen het te laat was.

Uber zette alle tests stop en sindsdien werd er gesleuteld aan de technologie en de opzet van de testprocedures. Uber publiceerde vrijdag uit eigen beweging een evaluatie waarin het uit de doeken deed wat er werd verbeterd. Zo wil Uber voortaan niet één maar twee menselijke bestuurders plaatsen in de autonome wagens, en zullen zij beter worden opgeleid. Voorts worden de auto’s uitgerust met verbeterde software, waardoor mensen of objecten sneller gedetecteerd kunnen worden.

Wanneer – en of – de testen opnieuw hervat worden, is niet duidelijk. Voor Uber de zelfrijdende functie van de auto’s op de openbare weg in Pennsylvania mag testen, moet het groen licht krijgen van de nodige autoriteiten, waaronder de National Highway Traffic Safety Administration en het Department of Transportation.

Opmerkelijk was, dat een geplande demonstratie met een zelfrijdend voertuig van Keolis tijdens de conferentie van de Amerikaans taxiorganisatie TLPA in Las Vegas ineens werd geschrapt. Twee dagen voordien liet de National Highway Traffic Safety Administration ineens alle tests met autonome voertuigen in de stad stilleggen.

  • Komen de zelfrijdende voertuigen van Uber weer op straat in Pittsburgh?

Een reactie plaatsen

css.php