Uber’s nieuwe CEO wil binnen 18-36 maanden naar de beurs

Uber’s nieuwe CEO wil binnen 18-36 maanden naar de beurs

De nieuwe directeur van Uber Technologies Inc, Dara Khosrowshahi, vertelde op zijn eerste werkdag bij Uber (woensdag 30 augustus) de medewerkers van het bedrijf dat de cultuur binnen Uber gaat veranderen en dat de onderneming (waarde circa $ 70 mrd.) binnen 18 tot 36 maanden naar de beurs kan.

De Iraanse immigrant Khosrowshahi, die de reis-boekingssite Expedia Inc de afgelopen 12 jaar leidde (en overigens lid van de raad van bestuur van Expedia blijft) maakte deze opmerkingen toen hij zich woensdag voorstelde aan de Uber-medewerkers op het hoofdkantoor in San Francisco. Bij Expedia is Khosrowshahi vervangen als CEO door financieel directeur Mark Okerstrom.

De nieuwe CEO mikt op het verbeteren van de Uber-bedrijfscultuur en op het opkrikken van het marktaandeel. Medewerkers die de meeting bijwoonden vertelden dat Khosrowshahi mikt op een IPO (beursgang) binnen 18 tot 36 maanden. De meeste investeerders geven liever vage indicaties van een mogelijke beursgang, maar de nieuwe CEO blijkbaar niet.

“Dit bedrijf moet veranderen,” vertelde Khosrowshahi de Uber-medewerkers volgens de Twitter feed van Uber’s communicatieteam. “Wat ons tot hier heeft gebracht, is niet wat ons naar het volgende niveau zal brengen.” De nieuwe CEO beloofde dat Uber zich eerst moet stabiliseren en beloofde ‘big shots’ – flinke initiatieven voor de toekomst.

Khosrowshahi wil ook nieuw talent aanwerven. Zo moeten de posities van chief financial officer (CFO) en chief operating officer (COO) worden ingevuld. Mede-oprichter Travis Kalanick, die ook aanwezig was tijdens de meeting, verwelkomde de nieuwe CEO: “Ik ben blij de fakkel door te geven aan zo’n inspirerend leider.”

De komende tijd moet Khosrowshahi een aantal voornamelijk juridische hobbels nemen, met name waar het gaat om lopende rechtszaken zoals die met Waymo (Google) over patenten van autonoom rijdende voertuigen en Uber’s Otto-afdeling. De zaak die was ingediend door Benchmark Capital tegen Travis Kalanick – over het invullen van posities in Uber’s raad van bestuur – gaat waarschijnlijk naar arbitrage en wordt dus buiten de openbaarheid gehouden. Een overwinning voor Kalanick. Maar inmiddels diende een nieuwe zaak zich aan: het Amerikaanse Department of Justice onderzoekt of Uber zich in het buitenland wel correct heeft gedragen door mogelijk steekpenningen te betalen.

  • Uber blijft – ook met de nieuwe CEO – onder vuur liggen van diverse rechtbanken.

Een reactie plaatsen

css.php