Uitbreiding aantal haltes voor lege Pendelbus in Groningen

Uitbreiding aantal haltes voor lege Pendelbus in Groningen

Sinds vorig jaar september rijdt in de Groningse binnenstad een pendelbusje om de bereikbaarheid van het auto- en busluwe centrum te verbeteren. De grote OV-bussen rijden inmiddels allemaal langs de rand van het centrum. Ondanks dat het nogal eens leeg door de straten rijdt, is inmiddels het aantal haltes waar de Pendelbus stopt, uitgebreid. Er maken wekelijks ongeveer tweehonderd passagiers gebruik van. Wethouder Joost van Keulen (VVD) besluit desalniettemin het aantal haltes uit te breiden. Dit zou “een veelgehoorde wens” zijn. De wethouder hoopt met de uitbreiding ook antwoord te krijgen op de vraag “of en hoe alternatief vervoer in de binnenstad een meerwaarde heeft”. Ook is het een experiment met een alternatieve brandstof, waterstof.

Het busje reed aanvankelijk tussen Westerhaven, Akerkhof en Zuiderdiep. Sinds vorige week woensdag rijdt het busje ook in een lus door de binnenstad via de Noorderhaven/Lopende Diep richting de Ebbingestraat en de Grote Markt. Dit duurt ongeveer een half jaar. De halte Akerkhof is pas in oktober bereikbaar wegens werkzaamheden aan de Munnekeholm. Daarna volgt een proef van zes maanden met verschillende opstappunten in de binnenstad waarbij het busje op afroep beschikbaar is. In principe zou de proef tot februari 2019 lopen.

Van Keulen hoopt dat het aantal passagiers omhoog gaat. “Het is een kwestie van vallen en opstaan.’’ De Pendelbus is een experiment dat twee jaar duurt en in september 2017 begon. Het busje rijdt op waterstof en maakt zes keer per uur zijn ronde. De maximale wachttijd is vijftien minuten. De entree is vijftig cent.

Wie slecht ter been is, slechtziend, of minder mobiel, kan gratis gebruik maken van de pendelbus. Alle anderen betalen een euro per rit. Kinderen van 4 tot 12 jaar – maximaal 3 met een volwassene – reizen ook gratis. De maximale wachttijd is 15 minuten.

  • Slaat het Groningse Pendelbusje met nieuwe haltes nu wel aan?

Een reactie plaatsen

css.php