Uitbreiding voor Sneker Nationaal Modelspoor Museum?

Uitbreiding voor Sneker Nationaal Modelspoor Museum?

Het Nationaal Modelspoor Museum dat is gehuisvest in het station van Sneek, barst dankzij de stroom diverse giften uit zijn voegen. Het museum heeft nu zijn oog laten vallen op de remise die in 2011 werd neergezet voor de ter ziele gegane Friese Stoomtrein Maatschappij (FSM). Die zou stoomtreinen laten rijden tussen Stavoren, Sneek en Leeuwarden, maar ging in 2011 failliet.

 

Momenteel huurt het Modelspoor Museum de linkerkant van het station en de ontvangsthal van NS Vastgoed. Voor bijzondere gelegenheden mag het museum gebruikmaken van de rechtervleugel. De bovenverdieping van het station wordt nog bewoond. De remise, die het hart had moeten vormen van het stationsemplacement voor de stoomtreinexploitatie van de FSM, enkele honderden meters van het station, oogt door de rode baksteen bijzonder nostalgisch. Architect Tigchelaar liet zich daarvoor inspireren door de fraaie lokloodsen die ooit aan de andere kant van het station stonden.

Inmiddels staat de remise al enkele jaren leeg. Omdat alle ruimten van het station inmiddels zijn opgevuld door een continue stroom van giften en het museum naar 40.000 bezoekers per jaar wil groeien, lijkt de remise de ideale mogelijkheid. Het gebouw is destijds op ProRail-grond neergezet door aannemer Friso met financiering door de Rabobank en een stille belegger. Het museum is inmiddels in gesprek met de gemeente Sûdwest-Fryslân over eventuele oplossingen. Bij de remise kan voldoende parkeerruimte worden gerealiseerd. Bezoekers kunnen ook per trein komen.

  • De FSM-remise zou een ideale uitbreiding van het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek – nu in het stationsgebouw – zijn.          

Een reactie plaatsen

css.php