UITP lanceert bus-innovatieproject

UITP lanceert bus-innovatieproject

Aan het eind van het UITP-congres in Milaan lanceerde de UITP het EBSF-2 project (European Bus System of the Future) om een extra impuls te geven aan innovatie op het gebied van OV-bussen. Het eerste EBSF-project liep van 2008 tot 2012.

Dit driejarige project verenigt leveranciers, operatoren, research-instituten en overheden in een poging om een aantal technologische innovaties te testen en te evalueren. Deze innovaties hebben betrekking op efficiencyverbetering en het verhogen van de attractiviteit van stedelijke en voorstedelijke bussystemen.

Demonstratieprojecten in 12 steden besteden aandacht aan een aantal specifieke gebieden: energie-management, ondersteuning van de chauffeur, ontwerp van de binnen- en buitenkant van de bus, IT-standaarden en verbindingen met de ‘buitenwereld’ zoals garages. De innovaties hebben betrekking op zowel BRT- als lokale lijnen.

“Als organisatie hebben we ons de opdracht gesteld om het marktaandeel van het openbaar vervoer te verdubbelen tegen 2025. Het EBSF-2 project is zonder twijfel onderdeel van die opzet”, stelde Alain Flausch, UITP secretaris-generaal. “Bus systemen zijn bijzonder belangrijk om nieuwe OV-gebruikers aan te trekken en om lage CO2-uitstoot en efficiënte mobiliteit mogelijk te maken.”

Het EBSF-2 project is onderdeel van Horizon 2020, het grootste EU research en innovatie financieringsprogramme ooit.

Website: www.ebsf2.eu

  • EBSF-2: nieuw bus-innovatieprogramma van de UITP.

Een reactie plaatsen

css.php