Vanaf 2018 meer en schonere bussen plus taxi-deelsysteem in Noord-Hollands OV

Vanaf 2018 meer en schonere bussen plus taxi-deelsysteem in Noord-Hollands OV

Vanaf 2018 komen er meer en schonere bussen in het OV in Noord-Holland Noord. De provincie Noord-Holland heeft vervoerder Connexxion de opdracht gegeven voor het verzorgen van het openbaar vervoer in die regio. De overeenkomst gaat van start in juli 2018 en duurt 10 jaar. Dit levert een forse kwaliteitsverbetering op voor het openbaar vervoer in de regio.

Ook wordt het openbaar vervoer een stuk duurzamer. Daarmee draagt de aanbesteding bij aan de doelstelling van Puur Hoorn voor een klimaatneutrale stad in 2040. In de nieuwe regeling rijden 83 zero-emissie bussen, waardoor de CO2-uitstoot met meer dan 50 procent vermindert. Op verbindingen met weinig reizigers wordt een ‘taxi-deelsysteem’ aangeboden waarvoor reizigers zich van tevoren kunnen aanmelden.

De provincie gaf inschrijvers voor de aanbesteding mee om te zorgen voor meer tevreden reizigers en een verlaging van de belasting voor milieu- en leefomgeving. Met het aanbod van Connexxion wordt aan deze eisen meer dan voldaan. De tevredenheid van de reiziger wordt door Connexxion gewaarborgd door onder andere realistische rijtijden op te nemen in het schema, betaalgemak voor de reizigers, heldere routes en waar mogelijk wordt hetzelfde lijnnummer aangeboden voor de herkenbaarheid. Snel en vaak waar veel vraag is en een passend aanbod waar de vraag laag is.

De concessie Noord-Holland Noord gaat om het openbaar vervoer in alle gemeenten boven de lijn Heemskerk – Purmerend en geldt van 22 juli 2018 tot medio juli 2028. Een groot aantal grote kernen krijgt meer vervoer en/of een hogere frequentie.

De kernen buiten de steden krijgen grotendeels een bediening van eenmaal per uur. Op een aantal plaatsen wordt extra vervoer geboden door de bedieningsperioden uit te breiden: Breezand, Dirkshorn, ’t Veld en Winkel worden ook in de avonduren en weekenden bediend door een vraagafhankelijk systeem (Overal Flex), Midwoud en Nibbixwoud hebben ook op zondagen bediening met Overal Flex. Hierdoor worden alle kernen altijd elke dag van de week tot 22 uur ontsloten.

Vanaf de start rijden er 83 zero-emissie midibussen. Vanaf juli 2018 is meer dan de helft van de vloot in de concessie emissievrij. In de binnenstad van Alkmaar (lijn 1) worden uitsluitend elektrische bussen ingezet en op Texel 2 bio-CNG-bussen. Voor Alkmaar betekent dit volledig emissieloos vervoer in de binnenstad. Ook rijden vanaf de start 52 dieselbussen die voldoen aan de strenge Euro VI- norm.

De effecten van te vroeg of te laat vertrekken, gemiste aansluitingen en rituitval voor reizigers worden beperkt door goede informatievoorziening en het bieden van diverse garanties (zoals bij het missen van een aansluiting).

Persoonlijke reisinformatie en digitale service gaan via een breed scala aan webcarekanalen (waaronder Facebook, Twitter en Whatsapp). En het aanschaffen via de website van E-tickets/M-tickets voor reizigers wordt mogelijk door de mogelijkheid van achteraf betalen. Tijdens de looptijd van de concessie komen er ook andere betaalmethoden, vergelijkbaar met de OV-chipkaart en betalen via mobile telefoon en bankpas.

  • Vanaf 2018 meer en schonere bussen in Noord-Holland-Noord.

Een reactie plaatsen

css.php