Vier kinderen gedood bij treinaanrijding in Oss

Vier kinderen gedood bij treinaanrijding in Oss

Bij een treinaanrijding op een bewaakte spoorwegovergang bij station Oss-West met een Stint, een elektrisch aangedreven bolderkar, zijn vanochtend vier kinderen tussen de 4 en 11 jaar oud omgekomen. Een vijfde kind en een volwassen begeleider, die de kar bestuurde, liggen volgens de politie in kritieke toestand in het ziekenhuis. De elektrisch aangedreven bolderkar met daarin vijf kinderen werd gegrepen door een sprinter tussen Nijmegen en Den Bosch. De exacte oorzaak van dit tragische ongeval is nog niet duidelijk. Getuigen spraken van mogelijke problemen met de remmen van de elektrische kar.

Meerdere kinderen komen uit hetzelfde gezin. “Er zijn vijf kinderen uit drie gezinnen bij betrokken”, lichtte een politiewoordvoerder toe tijdens een persconferentie.

Leerlingen van de voorschoolse opvang Okido worden dagelijks tussen 8 en half 9 ’s ochtends met de Stint, waarin plek is voor tien kinderen, naar school gebracht. De bewaakte spoorwegovergang in Oss bestaat uit twee slagbomen voor de fietspaden en twee voor het autoverkeer.

Meerdere hulpdiensten waren vanochtend aanwezig op de plaats van het ongeval. Twee traumahelikopters en meerdere ambulances ontfermden zich over de slachtoffers. De brandweer zette de omgeving af met schermen. De 57 reizigers die in de trein zaten, zijn geëvacueerd. NS ving reizigers, ooggetuigen en betrokken collega’s op. NS-topman Roger van Boxtel kwam vervroegd terug van een dienstreis in Berlijn. De vlag bij het NS-hoofdkantoor hing vandaag halfstok.

Onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn in Oss voor verkennend onderzoek naar het ongeval. Op basis van deze verkenning volgt later een besluit over een eventueel vervolg, aldus de raad.

Ook ProRail gaat, zoals bij ieder ongeluk, onderzoeken wat er is gebeurd. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van beelden van de trein, die aan de voorkant was uitgerust met een camera.

Volgens ProRail-directeur Pier Eringa stond de spoorwegovergang in Oss niet bekend als gevaarlijk. “Was dit een risico-overweg, was er narigheid? Dat is niet het geval.” Volgens hem lijkt de overweg goed te hebben gefunctioneerd en was er donderdagochtend ook geen storing aan de bomen of het waarschuwingssysteem.

  • Vier kinderen gedood bij treinaanrijding in Oss

Een reactie plaatsen

css.php