Weinig respect voor rouwstoet

Weinig respect voor rouwstoet

Uitvaartverzekeraar Nuvema vroeg weggebruikers hoe ze zich gedragen bij de nadering van een rouwstoet of een lijkwagen. Bijna 80 procent van de verkeersdeelnemers zegt de rouwstoet voorrang te geven ongeacht de regels. Die regels zijn overigens – opvallend genoeg – redelijk bekend.

Ruim de helft weet dat volgauto’s in een rouwstoet speciale vlaggen bevestigd moeten hebben. Maar twee derde denkt ten onrechte dat een rouwstoet binnen de bebouwde kom altijd voorrang heeft. Een kwart denkt zelfs dat de rouwstoet een rood verkeerslicht mag negeren. De verkeerswet van 2010 staat dat echter niet toe vanwege de verkeersveiligheid.

Maar is het onderzoek een juiste afspiegeling van wat er feitelijk op de weg gebeurt? Om dat te controleren heeft Nuvema bij wijze van steekproef een twee uur lang rijdende rouwstoet op beeld vastgelegd. Tijdens die twee uur kreeg de rouwstoet sporadisch voorrang. Vaak schoten mensen zonder voorrang nog snel voor de stoet langs of glipten er zelfs tussendoor.

Het is, volgens Nuvema, “spijtig om te constateren dat het respect dat mensen zeggen te hebben voor een rouwstoet niet wordt waargemaakt.” Zeker vanuit het perspectief van de nabestaanden komt de realiteit onderweg keihard binnen. Nuvema hoopt met de beelden de ogen van weggebruikers te openen: het respect dat ze zeggen te hebben en blijkbaar wel willen uiten komt nu niet over.

  • Weinig respect voor rouwstoet, blijkt uit onderzoek.

Een reactie plaatsen

css.php