Zero-emissie VW E-Crafter rolstoelbus van VW en Tribus op korte termijn beschikbaar

Zero-emissie VW E-Crafter rolstoelbus van VW en Tribus op korte termijn beschikbaar

In het vraaggesprek met Magazine Personenvervoer dat in het februarinummer verscheen, lichtten CEO Iddo Verweij en CTO Herman Rigterink al een tipje van de sluier op: Tribus was druk aan het werk met de ontwikkeling van een “lichte elektrische M1 rolstoelpersonenbus.” Vandaag bleek dat Volkswagen en Tribus een samenwerking zijn aangegaan voor de ontwikkeling van een zero emissie E-Crafter rolstoelbus. De volledig elektrische rolstoelbus wordt leverbaar met een verlaagde voor-instap, TriflexAIR klap- en draaistoelen en een rolstoellift.

Terwijl de vraag naar zero-emissie personenvervoer in het stedelijke gebied enorm stijgt, is het aanbod van ‘schone voertuigen’ voor de taxi- en OV-markt beperkt. Vooral als het gaat om voertuigen die gereden mogen worden met een rijbewijs B. Lange tijd was er in het doelgroepenvervoer – vooral tegen de achtergrond van de afschaffing van de BPM – ongerustheid over de beschikbaarheid van een elektrisch taxibusje dat niet te zwaar zou zijn om met rijbewijs B gereden te worden. Met de komst van de VW E-Crafter rolstoelbus komt daar nu verandering in, aldus de Utrechtse busconstructeur.

De technici van Tribus hebben in het verborgene hard gewerkt aan een ontwerp dat voldoet aan alle Europese richtlijnen voor M1 personenvervoer. Aan de uitdagingen in materialen en gewicht zijn voldaan door het gebruik van hoogwaardige- en lichtgewicht materialen. Het maximum gewicht van de VW E-Crafter rolstoelbus blijft daarmee onder de 3500 kg en zo kan worden gereden met een rijbewijs B. Medio maart wordt een demo-model onderworpen aan een gedegen testprogramma en gaat deze rijden bij enkele klanten van Tribus. Bij goede testresultaten gaat de productie nog voor de zomer van dit jaar van start.

De VW E-Crafter rolstoelbus wordt een 8+1 met twee rolstoelplekken en een actieradius van NEDC 173 km. Het voertuig wordt voorzien van het rolstoelvastzetsysteem TriflexAIR en heeft een verlaagde voor-instap en automatische rolstoellift aan de achterzijde. Dankzij snelladen (DC 40 Kw) kan de accu weer 80% worden bijgeladen in slechts 45 minuten. Hierdoor kan de praktische actieradius flink worden vergroot.

“De E-Crafter rolstoelbus is in deze vorm bij uitstek geschikt voor gebruik in binnenstedelijk gebied en goed in te passen in de reisschema’s van taxi’s en openbaar vervoer” aldus Wilfred Wijnands van Tribus.

  • Zero-emissie VW E-Crafter rolstoelbus van VW en Tribus op korte termijn beschikbaar.

Een reactie plaatsen

css.php