‘Ademende concessie’ voor IJssel-Vecht; Keolis mag in principe gewoon meedoen aan nieuwe aanbesteding
De provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland spreken voor de concessie IJssel-Vecht van een ‘ademende concessie’ die ruimte biedt om nieuwe ontwikkelingen in het openbaar vervoer, mobiliteit en duurzaamheid in te passen. Omdat de concessie een lange periode (niet 10 maar 13 jaar) omvat, is er elke drie jaar een evaluatie en moet de vervoerder een driejaarlijks ontwikkelplan opstellen. Keolis is welkom om in te schrijven op de nieuwe aanbesteding.
Keolis kwam in opspraak omdat het bedrijf had gesjoemeld tijdens de vorige aanbestedingsprocedure. Het bedrijf rijdt nu een noodconcessie van twee jaar in afwachting van de nieuwe aanbesteding. Maar concessiemanager René Nekkers van Keolis verzekert in De Stentor dat het concern afgelopen maanden alles heeft gedaan om het beschadigde vertrouwen te herstellen.
Die nieuwe procedure kondigden de drie provincies nu aan met een nieuw concept programma van eisen. Daarin wordt Keolis niet uitgesloten. Omdat het hier om een Europese aanbesteding gaat, kunnen partijen niet op voorhand worden uitgesloten. De provincies gaan nog wel uitsluitingscriteria formuleren waarop alle inschrijvers worden beoordeeld, aldus gedeputeerde Bert Boerman: “En dan kan alsnog blijken dat een partij niet voldoet en wordt de inschrijving niet meegenomen”. Op vragen of het vertrouwen van de provincie in Keolis voldoende is hersteld om de vervoerder gelijke kansen te kunnen bieden bij de aanbesteding, wil de provincie niet ingaan. Ook niet of ‘vertrouwen’ een van de uitsluitingscriteria zal vormen.
Regiomanager Nekkers kan met de toelichting van de provincie ‘niet zoveel’. Hij vindt het hoe dan ook volkomen terecht dat Keolis gewoon mag meedoen. Eerder zei hij al eens dat hij de straf om de concessie van Keolis af te pakken ‘buitenproportioneel’ vond, maar dat het bedrijf zich daarbij neerlegde en ook wel begreep dat de provincies zo handelden. “We hebben sindsdien veel stappen gezet. Er is een verbeteringsprogramma in gang gezet, de gedragscode is aangescherpt, er zit een compleet nieuwe directie. We zijn transparant geweest in alles wat er speelt, delen alle informatie. Ik zie geen enkele reden waarom er geen vertrouwen zou zijn.”
De nieuwe aanbesteding loopt over 13 jaar in plaats van 10 – inclusief de noodconcessiejaren is het de technische levensduur van een bus. Dat moet voorkomen dat de busvloot tussentijds mogelijk twee keer van eigenaar moet wisselen. Verliest Keolis de nieuwe aanbesteding, dan moet de nieuwe vervoerder 90 procent van de vloot overnemen.
De bussen mogen alleen rijden op hernieuwbare energie of groene waterstof, liefst regionaal opgewekt. De huidige vloot omvat nu al bijna 250 elektrische bussen en voldoet daar dus al aan. De vervoerder krijgt verder meer ‘ontwikkelvrijheid’ en mag bijvoorbeeld ook andere routes kiezen tussen de belangrijkste kernen. Het nieuwe programma van eisen wordt in juni definitief vastgesteld. Begin volgend jaar wordt bekend wie de concessie krijgt. Die gaat dan 11 december 2022 in.
- ‘Ademende concessie’ voor IJssel-Vecht; Keolis – hier bij de start van RRReis – mag in principe gewoon meedoen aan de nieuwe aanbesteding. Foto Keolis.