Belgische bus- en touringcarsector zwaar getroffen door coronacrisis
Door COVID-19 staat bij de 320 Belgische bus- en touringcarbedrijven ruim driekwart van de vloot stil, aldus de brancheorganisatie FBAA. Het gaat om 80% op een totaal van 8.200 voertuigen voor het collectief vervoer. Voor een even hoog percentage van de 12.500 medewerkers uit de sector dreigt tijdelijke werkloosheid als enig alternatief. Het financieel inkomstenverlies voor de bedrijven dreigt naar de negen digits te gaan. Dat blijkt uit een eerste raming.
“De sector is duidelijk enorm getroffen,” stelt de FBAA. “Het touringcarvervoer ligt stil, het leerlingenvervoer ligt bijna helemaal stil, en de opdrachten voor De Lijn en de TEC lopen sterk terug. De bus- en touringcarsector is daarnaast heel kapitaalintensief. Naast de belangrijke investeringen in omvangrijke infrastructuur, heeft de sector de laatste jaren massaal geïnvesteerd in groenere voertuigen.”
“Dat gebeurde zelfs versneld, door de invoering van de lage-emissiezone (LEZ) en de politieke druk. In de huidige onvoorziene crisistijd, zonder inkomsten, wordt die totale investering wel uiterst moeilijk om dragen. Overheden en financiële instellingen worden nadrukkelijk gevraagd om hiervoor snel maatregelen te formuleren.”
“In onze permanente dialoog met de Vlaamse, Waalse en federale overheden, vragen we als federatie in de eerste plaats een duidelijke erkenning als sector in moeilijkheden. Ook verwachten we sectorspecifieke steunmaatregelen om het collectief personenvervoer door deze moeilijke periode te loodsen.”
“Wij roepen de overheid op om de administratieve formaliteiten voor onze bedrijven tot een minimum te beperken,” aldus nog de FBAA. “Wij verwelkomen het initiatief van Minister Muylle om een vouchersysteem voor pakketreizen in het leven te roepen. Die beslissing werd zojuist bevestigd. Ook de regio’s roepen we op om de zwaar getroffen touringcarsector en de sector van het leerlingenvervoer financieel te ondersteunen, via een aparte regeling. Doordat het personenvervoer zonder onderscheid werd ingedeeld bij de essentiële sectoren, dreigt zij uit de boot te vallen bij de tussenkomst voor sluiting, die de regionale overheden voorzien.”
“Samen met UNIZO en UCM hebben we gepleit voor specifieke maatregelen.” De FBAA bezocht daartoe de Waalse, Vlaamse en Brusselse overheden. “Deze regionale ministers hebben aangegeven inspanningen te zullen doen opdat onze sector niet in de kou zou blijven staan. Intussen werden er ook steunmaatregelen goedgekeurd om extra zuurstof te geven aan de ondernemers. Positief is het initiatief van Febelfin en Assuralia om de bedrijven te ondersteunen.” De FBAA komt snel met een overzicht van toegezegde maateregeln.
- Belgische bus- en touringcarsector zwaar getroffen door coronacrisis.