Belgische sector busreizen incasseert vierde COVID-klap en komt opnieuw volledig tot stilstand
De Belgische bus- en toursector werd vorig jaar hard getroffen door Covid-19. Op het niveau van de hele sector van de 300 privé-busondernemingen, verloren vorig jaar zeven op de tien ondernemingen werkkapitaal. Eén op de zeven verloor aan eigen vermogen. Vooral de 200 ondernemingen die busreizen organiseren, werden toen al keihard getroffen door de pandemie. Hun 4.000 chauffeurs vielen gedwongen in de tijdelijke werkloosheid. 1.200 chauffeurs hadden geen beroepsactiviteit meer.
In 2021 blijft die dreun nazinderen. Vandaag staat de sector van de busreizen opnieuw stil. Dat blijkt uit twee studies van het ICB, het onderzoeksinstituut van de sector van de privé-busondernemingen, naar de impact van de COVID-19 pandemie op de privé-busondernemingen. En de toekomst? De branche van de busreizen gaat onzekere tijden tegemoet. Geboekte orders worden geannuleerd en geplande investeringen uitgesteld. Toch blijven de ondernemers volhouden, in afwachting van de herstart van hun activiteiten. Steun op maat van de sector blijft broodnodig.
Wat zijn de belangrijkste conclusies van de beide ICB-onderzoeken? De coronacrisis heeft een enorme financiële impact op de bus- en tourbedrijven:
– In 2020 zagen 7 op 10 ondernemingen hun winst sterk dalen
– Het aantal ondernemingen dat een verlies boekte is verdubbeld; hun aandeel ging naar 60% in 2020.
– Het aantal bedrijven met een gedaald eigen vermogen verdubbelde naar 15%.
Ook de impact op de professionele chauffeurs van de 300 ondernemingen in 2020 was fors:
– 1.200 buschauffeurs konden hun beroep niet langer uitoefenen. Er zijn nu 10.400 chauffeurs actief in de sector.
– Er zijn veel minder full-time chauffeurs dan in 2019; dit jaar neemt de activiteitsgraad van de ondernemingen slechts licht toe. – Bedrijfsleiders hebben ongewild, maar gelukkig, een beroep kunnen doen op de tijdelijke werkloosheid corona voor hun medewerkers. Vooral in het tweede trimester van 2020. In 2021 reden hun chauffeurs lichtjes meer. De ondernemingen begonnen vanaf de zomer heel langzaam uit het dal te klimmen, maar werden hard gecounterd door de maatregelen van de vierde golf.
– Vooral de 4.000 chauffeurs van touringcars kregen een flinke klap: zij verloren grotendeels hun werk tijdens de piek van de crisis.
Wie rijdt er met de bus, bij de privé-busondernemingen in België? Het gaat om een groep van 11.500 chauffeurs, waarvan er 4.000 rijden met de touringcar en 7.500 met de lijnbus, schoolbus of personeelsbus. De kenmerken: ruim 90% mannen, 10% vrouwen, gemiddeld 52 jaar, 1 op 4 is ouder dan 65 jaar, 40% heeft een deeltijds contract. Het is een groep met een sociale instelling, want ze kiezen bewust voor personenvervoer.
De dialoog van de Belgische beroepsfederatie FBAA met de overheden loopt verder. We willen hen duidelijk maken dat bedrijven die busreizen organiseren het nog steeds heel moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden. Door de huidige Covid-19 maatregelen annuleren scholen, bedrijven en verenigingen noodgedwongen hun uitstappen. De autocarondernemingen komen opnieuw volledig tot stilstand.
De algemene steunmaatregelen van de overheden zijn vandaag onvoldoende om de grote investeringen van die ondernemingen enigszins op te vangen: één reisbus kost immers tussen €300.000 en €450.000.
- Belgische sector busreizen incasseert vierde COVID-klap en komt opnieuw volledig tot stilstand.