Belgische Sociale Zekerheid: “Uber-chauffeurs zijn werknemers, geen zelfstandigen”
Een opmerkelijke uitspraak van de Administratieve Commissie ter regeling van de Arbeidsrelatie (CAR) – onderdeel van de Belgische Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid: een chauffeur die sinds november 2019 uitsluitend voor Uber reed is geen zelfstandige, maar een werknemer.
De chauffeur twijfelde aan zijn statuut, vroeg zich af of hij geen ‘schijnzelfstandige’ was en stapte in juli vorig jaar naar de CAR, die al eind oktober uitspraak deed. Pas nu is de uitspraak naar buiten gekomen, meldde de krant De Standaard. Uber zegt de uitspraak ‘te zullen bestuderen’, maar herhaalt dat haar chauffeurs zzp’ers zijn. Het voegt bovendien aan zijn reactie toe dat de Brusselse handelsrechtbank twee jaar geleden al oordeelde dat Uber-chauffeurs zzp’ers zijn. Een uitspraak in het door de Brusselse taxisector aangespannen hoger beroep tegen die beslissing wordt een dezer dagen verwacht.
Het CAR oordeelt in bepaalde gevallen welk statuut van toepassing is: zelfstandige of werknemer. De chauffeur die de zaak aanhangig maakte, wilde als zelfstandige ondernemer voor Uber werken en reed alleen voor Uber, maar kreeg, “door de omstandigheden die hem door Uber werden opgedrongen” geen kans dat te doen. De commissie merkt in haar verslag op dat de chauffeur bijvoorbeeld zijn werkuren niet zelf kon indelen, alhoewel hij wel kon bepalen wanneer zijn werkdag startte en eindigde. Maar door de eigenschap van de Uber-app, die geen bestemming van de klant geeft of de waarschijnlijke duur van de rit, is het zelfstandig indelen van de werkdag vrijwel onmogelijk.
De commissie stelt ook dat het Uber-algoritme chauffeurs die drie keer weigeren uit het systeem gooit. “De werkprestaties van de klager worden volledig bepaald door Uber, door wie hij ook wordt betaald”, concludeerde de CAR, die onderstreept dat het oordeel alleen betrekking heeft op de werkomstandigheden van deze chauffeur, die echter niet veel zullen verschillen van de manier waarop de meeste Uber-chauffeurs werken.
De chauffeur werd gesteund door de zelfstandigenbond ACV United Freelancers. Volgens deze vakbond heeft Uber in dit geval nu twee opties: “Ofwel bieden zij hem een vast contract aan. Ofwel sturen ze hem de laan uit, maar dan heeft hij recht op een
Ontslagvergoeding,’ aldus vakbondsman Martin Willems. De bond hoopt wel dat de uitspraak precedentwerking heeft.
- Belgische Sociale Zekerheid: “Uber-chauffeurs zijn werknemers, geen zelfstandigen.” Redactiefoto.