BNR: Koolmees’ WAADI-plannen bedreigen verdienmodel platformbedrijven
Volgens BNR bedreigen de nieuwe plannen van minister Koolmees het verdienmodel van platformbedrijven als Uber en Deliveroo. Meerdere arbeidsrechtsdeskundigen vertelden BNR dat dit verdienmodel door de plannen van de minister ‘ernstig onder druk zou komen te staan.’ Het kabinet overweegt om de platformbedrijven onder de WAADI brengen, een wet tegen malafide uitzendbureau’s.
Wordt de wet inderdaad van kracht, dan zouden zzp’ers net zoveel moeten gaan verdienen als het eigen personeel. Als dat gebeurt, dan gaan de kosten voor die platformbedrijven omhoog en de marges omlaag. “Het aardige van die WAADI is dat ‘ie niet alleen betrekking heeft op werknemers, maar ook op arbeidskrachten. En dat is een goede vondst”, zegt UvA-docent, advocaat en oud-lid van de commissie-Borstlap Johan Zwemmer.
Volgens Zwemmer kan de Nederlandse rechter trouwens gewoon bepalen dat iedereen die bij Uber werkt werknemer is. De overheid in de deelstaat Californië heeft dat trouwens met de AB-5 wet gedaan. En recentelijk heeft de Public Utilities Commission (PUC) die voor de vergunningverlening van Transportation Network Companies (TNC’s) als Uber en Lyft in Californië zorgt, bepaald dat de wet die ‘zogenaamde’ Uber-zzp’ers wel degelijk tot werknemers maakt. En vrijwel met onmiddellijke ingang.
“De WAADI is de Nederlandse vertaling van een Europese richtlijn”, zegt hoogleraar Arbeidsrecht Gerrard Boot van de Universiteit van Leiden, “Als je de WAADI zou uitbreiden, en niet beperken tot werknemers die gedetacheerd worden, maar ook laat gelden voor semi-zelfstandigen die gedetacheerd worden, dat zou op zich wel kunnen.”
- BNR: Koolmees’ WAADI-plannen bedreigen verdienmodel platformbedrijven.