Boze taxisector voert actie in Duitse steden tegen wetsaanpassing ten faveure van Uber en FreeNow
Op verschillende plaatsen in Duitsland is door honderden taxi’s en taxiondernemers vorige week en ook deze week opnieuw gedemonstreerd tegen de plannen van de federale regering om de taxisector aan strikte regels te blijven binden en de apps van Uber, FreeNow e.d vrij baan te geven. Volgens de laatste informatie zouden de platforms – anders dan taxi’s – zelfs niet vergunningplichtig zijn. Het is ook de vraag of de terugkeerplicht voor huurauto’s met chauffeur behouden blijft. Een aangepaste versie van het vernieuwde Personenbeförderungsgesetz (PBefG) wordt deze vrijdag besproken in het Duitse parlement.
De invoering van een tijdsrestrictie waardoor app-taxi’s pas met enige vertraging kunnen vertrekken (analoog aan de plannen die de Vlaamse taxisector in de wet had weten te krijgen, maar die pas op het laatste moment uit de Vlaamse taxiwet werd gehaald), haalt het waarschijnlijk niet. Helaas steunde slechts een van de taxiorganisaties deze laatste maatregel en zaten de beide taxilobby’s elkaar in de haren.
“We gaan de concurrentie niet uit de weg, maar de wet moet iedereen dezelfde kansen bieden,” stelt Dennis Klusmeier, de CEO van Taxi-Düsseldorf e.G. en plaatsvervangend hoofd van de taxiorganisatie in Nordrhein-Westfalen. “Hetzelfde bedrijf – dezelfde regels! Als huurauto’s als taxi’s willen rijden, dan hebben ze ook de regels nodig zoals in ons bedrijf. Het kan toch niet zo zijn dat we er sinds twee jaar keer op keer op wijzen dat taxi’s en platformbeheerders absoluut een afbakening nodig hebben en dat er niets gebeurt. Als we deze afbakening niet hebben, haalt de federale mobiliteitsminister Scheuer de basis weg voor de hele taxisector – met catastrofale gevolgen. Na deze wetswijziging kunnen de huurauto’s van Uber en FreeNow de krenten uit de pap halen en rijden wanneer het hen uitkomt. De taxi moet 365 dagen per jaar 24 uur per dag paraat zijn. Maar komt een dag waarop dat niet meer rendabel is en dan verdwijnt de basisbeschikbaarheid van taxi’s.”
Klusmeier verwees ook naar de uitspraak van het Londense Hooggerechtshof, waardoor Uber-chauffeurs in het VK nu als ‘worker’ en niet als zelfstandige moeten worden beschouwd: “Nu eisen duizenden Uber-chauffeurs daar een vordering op achterstallig loon en sociale uitkeringen. In Duitsland kunnen we het beter doen en onzekere arbeidsomstandigheden zonder sociale zekerheid voorkomen. De Uber-chauffeurs van vandaag zijn de ontvangers van een werkloosheidsuitkering van morgen.”
- Een rode kaart voor de autoriteiten. Boze taxisector voert actie in Duitse steden tegen wetsaanpassing ten faveure van Uber en FreeNow. Foto Taxi Times.