Brusselse regering komt met noodoplossing voor Uber
Terwijl tientallen misnoegde VVB(limo)-chauffeurs vrijdagochtend hadden postgevat voor het Brusselse parlement, bereikte de Brusselse regering een akkoord over een noodoplossing voor de Uber chauffeurs, meldt Pitane Blue. Half december zouden de Uber-chauffeurs weer in Brussel moeten kunnen rondrijden.
Aan deze ‘pleister-achtige oplossing’, zoals de Brusselse taxisector deze betitelde, hangen wel wat voorwaarden, maar de reacties op dit kunststukje van de regering-Vervoort zijn overwegend positief.
De Brusselse regering moest een oplossing vinden voor de meer dan – naar schatting – 2.000 Uber chauffeurs die sinds eind november niet meer konden rijden omdat Uber de app offline had gehaald na de uitspraak van het Hof van Beroep dat Uber’s activiteiten sinds 2015 illegaal zijn. Binnen de regering stonden PS en Ecolo lijnrecht tegenover de Nederlandstalige partijen en Défi. Maar minister-president Rudi Vervoort (PS) vond, terwijl zijn partij over de kwestie intern verscheurd was, toch een consensus over een tijdelijke nood-ordonnantie die Uber chauffeurs opnieuw kan laten rijden, tenminste totdat de nieuwe taxiwet – die een gelijk speelveld moet bieden – tegen de zomer van 2022 van kracht wordt
Daar hangen volgens de Brusselse stadskrant Bruzz wel wat voorwaarden aan vast. De chauffeurs moeten minstens twintig uur per week werken. Het gaat dus alleen om chauffeurs die hun hoofdinkomsten uit Uber halen. Bovendien moeten ze hun VVB-licentie hebben aangevraagd voor 15 januari dit jaar. Verder mogen de chauffeurs alleen met een elektronische reservatie werken en geen klanten op straat oppikken. Ze mogen ook geen gebruik maken van de busbanen of taxistandplaatsen.
De limousinebedrijven moeten ook transparant zijn over de exploitanten en de chauffeurs die met de wagens rijden en over de algemene gebruiksvoorwaarden én ze moeten hun maatschappelijke zetel in België hebben. Volgens minister-president Vervoort respecteert het voorstel de gerechtelijke uitspraken van de voorbije jaren over de platformtaxi‘s.
Opvallend genoeg lanceerde de Europese Commissie net deze week haar voorstel voor een nieuwe richtlijn die de platformwerkers zou moeten beschermen. In principe moeten de fietskoeriers en chauffeurs als werknemers worden beschouwd, tenzij het platform volgens een lijst van een aantal criteria hard kan maken dat de medewerkers wel degelijk zzp’ers zijn. De EU Commissie wil de bewijslast dus omkeren. Nu moeten de platformmedewerkers zelf hun huidige status – vaak van schijnzelfstandige – aanvechten. Ook wil de Commissie dat de platformen naar hun medewerkers toe transparant maken hoe de algoritmes een aantal zaken rond werkinzet en beloning regelen.
De ontwerp-richtlijn zal nu door het Europees Parlement en de Raad worden besproken. Zodra de richtlijn is goedgekeurd, hebben de EU-lidstaten twee jaar tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.
Opvallend genoeg oordeelde de dag voor de lancering van de EU-voorstellen, dat de Deliveroo-koeriers geen werknemers zijn, maar zelfstandigen.
- Brusselse regering komt met noodoplossing voor Uber; nieuwe EU-richtlijn voor platformwerkers en Deliveroo-koeriers in Brussel toch zzp’er. Foto EU Commissie.