De aanleg van de Fehmarn-tunnel tussen Duitsland en Denemarken is van start gegaan
Op de eerste werkdag van het nieuwe jaar is aan Deense kant gestart met de Fehmarn-tunnel die het Duitse eiland Fehmarn gaat verbinden met het Deense eiland Lolland. Het omstreden Fehmarnbelt-project had eigenlijk in 2024 gereed moeten zijn, maar de startdatum is door allerlei juridische procedures tegen het tunnelproject niet gehaald. De nieuwste deadline voor openstelling is nu 2029. De Nederlandse concerns BAM, Boskalis en Van Oord zijn betrokken bij het baggerwerk en de tunnelbouw. De geschatte prijs voor het project is € 7,1 miljard (prijspeil 2016).
Vooral milieuactivisten zijn bang dat het project het zeeleven zal verstoren. En natuurlijk zijn ook de veerdiensten op deze route – die banen- en omzetverlies vrezen – niet blij met het project. Daarnaast zijn veerdiensten niet blij met het project. Ze vrezen door de tunnel verlies van routes en banen. Het Nederlandse bouwconcern BAM is betrokken bij de aanleg van de tunnel, net als baggeraars Boskalis en Van Oord.
Door zijn lengte van 18 km wordt de Fehmarnbelt-verbinding de langste verkeers- en spoortunnel ter wereld. Naast een dubbele spoorlijn komt in de tunnel een vierbaansweg. De reistijd tussen Duitsland en Denemarken – nu een uur per veerboot – wordt verkort tot tien minuten voor het autoverkeer en zeven minuten voor de trein.
- De aanleg van de Fehmarn-tunnel tussen Duitsland en Denemarken is van start gegaan. Foto BAM.