Eindelijk een centrale MaaS-aanpak? Siemens Mobility ontwikkelt Mobility as a Service-platform voor Nederland
Er komt naast de zeven, door het ministerie van IenW geïnitieerde MaaS-pilots die inmiddels al in Nederland lopen, één centrale MaaS-aanpak. Siemens Mobility gaat in Nederland samen met de joint venture RiVier (NS, HTM en RET) een contract sluiten om een landelijk, intelligent Mobility as a Service (MaaS) platform te ontwikkelen. Met dit MaaS platform, dat in het najaar van 2021 wordt opgeleverd, kunnen aanbieders de planning, boeking en betaling van een gecombineerde reis met verschillende vervoerswijzen in één app integreren. De technologische kern van het MaaS-platform wordt geleverd door Siemens Mobility-dochterondernemingen Hacon en eos.uptrade.
Het platform wordt ontwikkeld als een open ecosysteem dat te koppelen is aan bestaande en nieuwe apps van de MaaS leveranciers. De initiatiefnemers roepen MaaS- en mobiliteitsaanbieders op om mee te doen, zodat reizen met het openbaar vervoer, deelfiets, auto, scooter en taxi beter op elkaar aansluit en overzichtelijker wordt.
“De pandemie verandert ons gedrag”, zegt RET-directeur Maurice Unck namens RiVier. “We werken, leren en reizen flexibeler: in tijd, plaats en keuze van het vervoermiddel. Daarom investeren we juist nu in de beste reismogelijkheden voor consumenten. We verlagen de drempel om een reis met meerdere vervoermiddelen eenvoudig digitaal te plannen, boeken en betalen.”
“Slimme toepassingen die verschillende vervoerswijzen kunnen integreren en coördineren maken het mogelijk om efficiënt te kunnen reizen van start- tot eindbestemming. De mogelijkheid om uit verschillende mobiliteitsopties te kiezen om reizen voor te bereiden, in te plannen en te betalen, verbetert de reiservaring. Wij zijn zeer trots deze faciliteiten te mogen leveren voor MaaS in Nederland”, aldus Olivier Gueydan, CEO Siemens Mobility B.V.
“De perfecte passagierservaring creëren, vereist samenwerking in de hele sector. Het is inspirerend om te zien hoe NS, RET en HTM de handen ineen slaan om het mobiliteitslandschap in Nederland nog aantrekkelijker te maken. Wij van Hacon en eos.uptrade zijn erg trots dat we onze knowhow en oplossingen kunnen aanbrengen in dit baanbrekende project”, geeft Michael Frankenberg aan, CEO van Hacon en Head of Intermodal Solutions bij Siemens Mobility.
Met het MaaS-platform kunnen mobiliteitsaanbieders hun diensten onder de aandacht brengen en deze beter afstemmen op de behoeften van reizigers terwijl ze ook hun fleet management optimaliseren. Naast efficiëntie en passagierscomfort biedt MaaS ook milieuvriendelijke en duurzaamheidsvoordelen. Naarmate het OV of de deeloplossingen aantrekkelijker worden, zullen reizigers mogelijk alleen de auto pakken op plekken waar dat voor hen het meest van meerwaarde is.
Ook in Vlaanderen zou Siemens Mobility samen met OV-bedrijf De Lijn de MaaS-kar buiten de grote steden gaan trekken, maar De Lijn heeft dit project afgeblazen. Onduidelijk is of Siemens Mobility, wellicht met een andere partner, hiermee doorgaat.
• Eindelijk een centrale MaaS-aanpak? “De pandemie verandert ons gedrag”, zegt RET-directeur Maurice Unck namens RiVier. Foto RET.