Eindelijk: uitgebreide renovatie voor Amsterdams Station Lelylaan
Station Lelylaan staat in de top vijf van onveiligste en minst prettige stations van Nederland. Hoog tijd voor een upgrade dus – en die staat ook op de planning voor het station waar de komende jaren een flinke groei aan reizigers verwacht wordt.
Lisa van Hal van de gemeente Amsterdam en Camille de Luca-Schwartz van de Vervoerregio Amsterdam vertellen in de nieuwsbrief van de Vervoerregio over de toekomstplannen: “Het belangrijkste is dat mensen zich hier weer veilig gaan voelen en dat het station onderdeel wordt van de omgeving”.
Er is veel mis met de situatie bij station Lelylaan, schetsen de twee, op een ochtend in februari terwijl een gure wind over het station blaast. De Luca-Schwartz: “Als een toerist hier uitstapt, kan hij of zij echt het idee krijgen: waar ben ik? Ben ik terug in de jaren zeventig? Waar moet ik heen? Waar is de metro, waar is de tram, waar moet ik mijn kaartje kopen?” Lisa van Hal van de gemeente Amsterdam vult aan: “Hij of zij kan het ook aan niemand vragen, want het info-punt van de NS bestaat al lang niet meer en die van GVB is inmiddels dicht”.
Lelylaan is een compact station, zegt Camille de Luca-Schwartz. “Het is heel erg klein. Als je het station goed kent, stap je makkelijk en snel over: van metro en tram naar trein en andersom. Maar als je onbekend bent en uit het station komt, zie je niet makkelijk hoe je naar het tramspoor moet lopen”. Lisa van Hal wijst aan: “Er zit hier een blinde betonnen muur aan de straatkant – met een heel klein deurtje. Als je van de tram naar de trein moet, zie je ook niet in één oogopslag waar je naar toe moet. Je moet echt zoeken.”
De uitbreiding is noodzakelijk omdat er meer reizigers verwacht worden de komende jaren, onder meer door de bouw van kantoren, scholen en woningen in de omgeving. Ook door de Airport Sprinter die vanaf 2023 acht keer per uur vanaf Amsterdam Centraal via Sloterdijk en Lelylaan naar Schiphol zal rijden, zal het reizigerspubliek groeien.
Daarom zal het station de komende jaren een make-over krijgen: het wordt groter en transparanter. Er komt een betere visuele relatie tussen de binnen- en buitenkant, waardoor het station ook weer onderdeel wordt van de omgeving: dat is het doel.
De stationshal zelf wordt breder, leggen de twee uit: “Er komt meer loopruimte. Alle ‘technische ruimtes’ met kabels en leidingen moeten op één plek komen”, zegt Van Hal. De incheckpoortjes voor metro en trein komen in een lijn te liggen met duidelijk toegang tot metro en trein. “Daarmee wordt de rest van het station zo open mogelijk, waarbij het ook duidelijker moet worden voor reizigers welke kant ze op moeten.”
Een belangrijke vernieuwing is dat er een keerlus zal worden aangelegd voor de tram. De Luca-Schwartz: “Station Zuid en Lelylaan zijn momenteel de enige stations zonder tramkeerlus. Dat is een manco in het netwerk, maar ze staan bij beide stations in de planning.”
“Een tramkeerlus geeft meer mogelijkheden. Er zouden meer trams in de spits kunnen gaan rijden. Of er zou een tramlijn bij kunnen komen, naast tram 1 en 17 die daar nu al stoppen.”
Door de keerlus ontstaat er een plein en komt er ook meer ruimte voor wachtende reizigers.
Volgend jaar zomer wordt ook gestart met de bouw van een NS-fietsenstalling, die de eerste 24 uur gratis is. Van Hal schetst het beeld: “De fietsenstalling wordt groot – met een verdieping – en transparant om de zichtlijnen met buiten te hebben. Hij wordt ook bewaakt, en is alleen toegankelijk met een OV-pas. In 2023 moet alles klaar zijn.”
- De gevel van Station Lelylaan wordt transparant en het station zal straks meer deel van de omgeving zijn. Foto Gemeente Amsterdam.
april 3, 2020 @ 8:50 pm
Lelylaan was op zich een leuke halte. Helaas sociaal onveilig (overvallen). Voorzieningen werden gesloten, trappen afgesloten. Er restte slechts een bunker.