Geen taxi-demonstratie voor financiële ondersteuning, wel een petitie aan de staatssecretaris
Wilden met name zelfstandige taxiondernemers eerder deze week de politiek via een ijlings verboden demonstratie op het Malieveld duidelijk maken dat het water hen aan de lippen staat, in plaats daarvan biedt de taxisector nu maandag 6 april staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat een petitie aan. Daarmee willen de taxiondernemers nadrukkelijk aangeven in aanmerking te willen komen voor de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS), een eenmalige uitkering van € 4.000 om de kosten de komende drie maanden te dekken.
Terwijl maar liefst 116 sectoren in aanmerking komen voor deze gift, staat vervoer per taxi nog steeds niet op de lijst. De taxiondernemers willen via de petitie nadrukkelijk aandacht vragen voor de zorgelijke financiële positie waarin zij verkeren door COVID-19. Chauffeurs hebben de financiële steun nodig om uit hun vaste kosten te komen.
Een vertegenwoordiging van de ondernemers zal maandag om 12.00 uur bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de petitie overhandigen, in aanwezigheid van diverse taxi-organisaties en branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer.
Doordat Nederland thuis zit en toeristen wegblijven zijn chauffeurs veel klanten verloren. Daar bovenop kwam de oproep van de regering om zo min mogelijk te reizen. Hierdoor worden duizenden taxiondernemingen, net als de horeca, hotels en luchtvaart, hard geraakt in hun omzet en vreest een aantal chauffeurs voor een faillissement.
Gamis el Bouakili, directeur van Schiphol Taxi en TCS: “Wij zien dat taxiondernemers, net als andere sectoren, hard worden getroffen. Wij snappen dus goed dat zij hun zorgen met een petitie willen uiten en steunen hen hierin. In deze tijd is het niet gepast om het Malieveld vol te zetten, en daarom overhandigen wij, met gepaste onderlinge afstand, een petitie aan de staatssecretaris namens de duizenden families die in grote financiële problemen gaan komen. Dat signaal moet wel afgegeven worden.”
De taxicentrales, platformen en de branchevereniging hebben de handen ineen geslagen om de chauffeurs te steunen. Eerder stuurden zij gezamenlijk een brief naar de staatssecretaris om de noodklok te luiden. Tot op heden is hier helaas geen gehoor aan gegeven en komen de taxiondernemers niet in aanmerking voor de 4.000 euro financiële steun.
Hubert Andela, directeur van Koninklijk Nederlands Vervoer: “Het is erg pijnlijk voor de zelfstandige chauffeurs en alle kleine familiebedrijven in de taxi- en bussector om te merken dat de overheid hun problemen niet erkent, terwijl ook hun omzet door de ‘intelligente lockdown’ vrijwel helemaal weggevallen is. Waarom komt de overheid hen niet tegemoet met de €4.000 noodvergoeding voor vaste kosten en ondernemers in alle andere sectoren die geraakt worden door het stilleggen van toerisme, horeca en culturele evenementen wel?”
Taxichauffeurs hebben forse doorlopende kosten voor verzekeringen en lease, waardoor het wegvallen van klanten hun activiteiten meteen en hard raakt. De financiële ondersteuning van de TOGS-regeling kan een chauffeur gedurende enkele maanden helpen met het dragen van de lasten.
Vreemd genoeg is Uber ook onderdeel van de groep. Dit uitermate goed-gefinancierde bedrijf zou, zoals enkele weken geleden ook al door demonstrerende Uber-chauffeurs gevraagd, hun ‘medewerkers’ bijvoorbeeld alvast eens kunnen steunen door de commissie op de weinige ritten te verlagen of de prijzen te verhogen.
Maurits Schönfeld, General Manager van Uber, ziet dat blijkbaar anders: “Wij staan hier zij aan zij met de chauffeurs en taxicentrales. Alleen door met één stem te spreken, kunnen we een duidelijk signaal afgeven: Chauffeurs hebben echt hulp nodig. Dat 116 andere sectoren wel financieel worden gesteund, maar taxichauffeurs niet, dat kan ik niet uitleggen.”
- Geen taxi-demonstratie voor financiële ondersteuning, wel een petitie aan de staatssecretaris.