Geen taxi en geen netwerk? Dan heb je een probleem op Schouwen-Duiveland. En niet alleen daar…
Je woont in een dorpje in de polder, hebt geen rijbewijs, maar je krijgt ’s nachts bericht dat een familielid kritiek in het ziekenhuis ligt: wie bel je dan en hoe kom je daar? Heb je geen netwerk om op terug te vallen midden in de nacht, dan heb je een probleem, constateert de provinciale krant, de PZC. Een wrang verhaal.
Een alleenstaande oudere inwoner van Oosterland werd onlangs geconfronteerd met dit probleem, weet fractievoorzitter Ruud van de Laar van GroenLinks op Schouwen-Duiveland. Er rijden daar ’s nachts geen bussen en er was geen taxi te krijgen die de man op een doordeweekse dag ’s nachts naar het ziekenhuis van Goes kon brengen. Niet op Schouwen-Duiveland althans. De Oosterlander belde, volgens Van de Laar na een flink uur zoeken op internet en informeren bij alle taxibedrijven op het eiland, uiteindelijk naar het ziekenhuis in Goes. Hij vertelde dat hij wel graag wilde komen, maar geen vervoer kon vinden. Het ziekenhuis verwees hem door naar een taxibedrijf op Walcheren, dat wel beschikbaar was. Het was alleen te laat, het familielid was al overleden. Hij had geen afscheid meer kunnen nemen.
Wie kun je ’s nachts bellen op Schouwen-Duiveland als je geen vervoer hebt? Dat is ook de vraag die bij Van de Laar rijst. “Wat er gebeurd is, is dat iemand die in een rolstoel en scootmobiel zit dacht alles goed geregeld te hebben. Hij heeft voor overdag voor van alles hulp en vertrouwde erop een taxi te kunnen bellen die nacht. Het blijkt dus dat je zulke zaken vooraf geregeld moet hebben. Je moet zorgen dat je een goede verstandhouding hebt met de mensen om je heen, met je buren, dat je op elkaar kunt rekenen. Ik kijk dan naar een voorbeeld uit het oosten van het land. Daar leeft nabuurschap nog heel sterk. Daar wordt je huis versierd als je ergens nieuw komt wonen”, zegt Van de Laar.
Het raadslid raadt iedereen aan te zorgen dat ze mensen hebben om op terug te vallen in uitzonderlijke situaties. Maar hij vindt ook dat de gemeente en maatschappelijk werk hierin iets kunnen betekenen. “Iedereen wordt geacht langer zelfstandig thuis te wonen, zo’n extra zorg hoort erbij. In een gesprek met SMWO (Stichting Maatschappelijk Werk en Welzijn Oosterschelderegio – red.) zou dit een goede checkvraag kunnen zijn: heb je wat geregeld voor de nachtelijke uren?”
In schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders vraagt Van de Laar hoe dit probleem kan worden opgelost. B en W antwoorden dat het voorbeeld uit Oosterland een zeer specifiek geval is, maar dat dit wel iets is dat speelt in het gehele landelijk gebied in Nederland. Het wordt dan ook landelijk aangekaart. Toch adviseert het college, net als Van de Laar, kwetsbare mensen het netwerk in de eigen omgeving aan te spreken. “Van belang is dat kwetsbare inwoners met een specifieke vraag een netwerk om zich heen organiseren zodat de mensen om hen heen daarin kunnen voorzien en of de juiste toegang tot de voorzieningen die nodig zijn kunnen regelen”, aldus B en W.
Van de Laar heeft het college gevraagd of het vaker voorkomt dat mensen geen taxi kunnen krijgen op Schouwen-Duiveland. Uit het antwoord blijkt dat er terughoudendheid is ten opzichte van nachtelijke ritten in verband met de rijtijdenwet. “We weten dat sinds de invoering van de rijtijdenwet voor taxichauffeurs veel taxibedrijven, waaronder die in onze gemeente, terughoudend zijn in het verzorgen van korte ritten naar de huisartsenpost. Dit vanwege de weinige kilometers die in rekening zijn te brengen en vaak maar één of twee extra wachturen. Daar bovenop komt de belangrijkste reden dat de chauffeur zich aan de rijtijdenwet moet houden en daardoor vaak verplicht een aantal uur rust moet houden na een nachtelijke rit.”
Mocht iemand onverhoopt in de nachtelijke uren vervoer nodig hebben naar de huisartsenpost (HAP), ook dan zal iemand in eerste instantie een beroep moeten doen op het eigen netwerk, schrijft de gemeente aan de GroenLinks-fractie. In een uiterst geval kan er vervoer worden verzorgd vanuit de HAP. “Openbaar vervoer rijdt tot ongeveer 23.00, 24.00 of 01.00 uur, afhankelijk van de grootte van de kern. In sommige kernen rijdt alleen de buurtbus die al eerder stopt. We hebben de door u geschetste casuïstiek circa 2 jaar geleden besproken met de fractie van de VVD maar dan specifiek voor de HAP, omdat de HAP in principe ’s nachts niet rijdt naar een huisadres. Daaruit is voortgekomen dat de HAP toch gaat rijden als iemand verstoken is van vervoer en op basis van de diagnose of anamnese duidelijk is dat deze persoon niet kan wachten op een bezoek in de ochtend aan de eigen huisarts.”
- Geen taxi en geen netwerk? Dan heb je een probleem op Schouwen-Duiveland. En niet alleen daar… Redactiefoto.